"Kirkkomusiikkitoiminta on kulttuurista sosiaalityötä" – Kirkkomusiikin päivää vietetään keskiviikkona

Ylihuomenna keskiviikkona vietetään Suomen ensimmäistä kirkkomusiikin päivää. Silloin kymmenettuhannet harrastajat ja sadat ammattilaiset eri puolilla maata esittävät kirkkomusiikkia siellä, missä ihmiset liikkuvat.

Eri paikkakunnilla ympäri Suomen on luvassa valtavasti erilaisia tapahtumia, esimerkiksi yhteislaulua, koulutuksia, konsertteja ja kuorojen avoimia harjoituksia, joita kuka tahansa voi mennä seuraamaan. Kirkkomusiikkia kuullaan taidegallerioissa, kirjastoissa ja kauppakeskuksissa.

Ylistarossa kappeliseurakunnan lapsikuoro Ilosanoma esiintyy paikallisessa S-marketissa. Tampereen Aleksanterin kirkossa pidetään avoimet kuoroharjoitukset, joissa kuka vain voi kokeilla kuorolaulua. Kotkan kirkossa kuullaan aamupäivällä elämyksellinen urkusatu, ja rakkaimpia hengellisiä lauluja pääsee laulamaan illalla Karhulan seurakuntakeskuksessa.

Helsingin Vuosaaren katukappelissa kauppakeskus Columbuksessa kuullaan iltapäivällä monenlaista kirkkomusiikkia tasatunnein. Punkalaitumen kirkon iltakonsertissa selviää, miten Oskar Merikanto, teatteri ja Pelastusarmeija liittyvät virteen 341. Yhteislaulua on luvassa ainakin Korpilahdella, Ähtärissä, Kuusamossa ja Espoossa.

Kirkkomusiikin päivän idean takana on Suomen Kirkkomusiikkiliitto ry. Yhdistyksen tiedotteessa todetaan, että kirkkomusiikkitoiminta on kulttuurista sosiaalityötä parhaimmillaan. Yksinäisyys on tutkimusten mukaan merkittävä ihmisten elämänlaatua heikentävä tekijä, jota yhdessä harrastaminen ja tekeminen torjuvat tehokkaasti.

Kirkkomusiikin harrastajat ja ammattilaiset ovat lisäksi ahkeria hoivamuusikoita eli käyvät esiintymässä ja laulattamassa asiakkaita sairaaloissa ja erilaisissa hoitolaitoksissa. Myös Kirkkomusiikin päivänä monia ryhmiä kuullaan hoivamusiikin merkeissä. Esimerkiksi Vehmaalla veisataan toivevirsiä Margareta-kodissa.

Suomessa on kaikkiaan noin 1000 ammattikirkkomuusikkoa ja 50 000 aktiivista kirkkomusiikin harrastajaa.

Kuva: Maarit Kytöharju / Suomen Kirkkomusiikkiliitto

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.