Kirkkoherra: Lestadiolaisjohdolla ei ole selkeää linjaa hyväksikäytöstä

Kiimingin kirkkoherran, kirkolliskokousedustaja Pauli Niemelän mukaan vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen johto ei ole viestinyt hyväksikäyttötapauksista johdonmukaisesti. Niemelä kirjoitti asiasta Kaleva-lehden yleisöosastossa. Kotimaa24 kysyi häneltä tarkentavia kysymyksiä.

”Olen nähnyt herätysliikkeen kamppailussa toivon merkkeinä ulostulon pedofilia-asiassa, pahoittelun hoitokokousten opillisista harhoista ja viimeksi kannanoton Maijan tarinaan. Valitettavasti näitä toivon pilkahduksia ovat seuranneet kuitenkin viestit, jotka ovat usein vesittäneet ja samentaneet kuvan”, Niemelä kirjoittaa Kalevassa. 

”Tulkitsen, että johdolla ei ole selvää ja johdonmukaista linjaa. Tapahtunee sivusta johtamista”, hän jatkaa.

Kotimaa24:lle Niemelä kertoo liikkeen linjan samentuneen keväällä 2011 järjestetyn SRK:n tiedotustilaisuuden jälkeen.

- Pedofilia-asian kohdalla käynnistyi kevään 2011 ulostulon jälkeen prosessi, jossa kuva sameni eikä avointa linjaa menty johdonmukaisesti eteenpäin, hän sanoo.

Herätysliikkeen linjan hämärtyminen konkretisoituu Niemelän mukaan muun muassa hyväksikäyttökysymyksestä viime kesänä käydyssä keskustelussa.

Hän ei ota kantaa siihen mitä hän tarkoittaa sivusta johtamisella tai ketkä ovat hänen mukaansa vastuussa viestin hämärtämisestä liikkeessä.

Mielipidekirjoituksensa virittäjäksi hän mainitsee arkkipiispa Kari Mäkisen kirkolliskokouksen avajaispuheen.

- Kalevan avajaispuhetta koskeva uutinen jäi perusviestin osalta vähän ohueksi. Voin yhtyä arkkipiispan puheen sisältöön ja siinä mainittuun peiliin katsomisen tarpeeseen.

Hän kertoo kirjoittaneensa myös siksi, että häneltä kysytään mielipidettä lestadiolaisen herätysliikkeen ajankohtaisiin kysymyksiin.

- Minulta kysytään mitä ajattelen näistä asioista kirkon työntekijänä ja kirkolliskokousedustajana. Asiaa on tarve sanoittaa, että työltä poistuisi esteitä, Niemelä sanoo.