Kirkkoherra Kari Kanala kävi EM-kisoissa Pietarissa – "Kyse ei ole oikeasta ja väärästä vaan vastuullisuudesta"

Kuva: Kari Kanalan kotialbumi

Suomessa, etenkin pääkaupunkiseudulla seurataan, kuinka koronatilanne heikkenee jalkapallon EM-otteluihin Pietariin suuntautuneiden matkojen seurauksena. Koronaviruksen herkästi tarttuvan deltavariantin tiedetään leviävän Pietarissa.

Yksi tuhansista kisoissa käyneistä suomalaisista on Helsingin Paavalin seurakunnan kirkkoherra, rovasti Kari Kanala.

Kanala oli seuraamassa Pietarissa 16.6. pelattua Suomi–Venäjä-ottelua ja palasi kotimaahan seuraavana päivänä.

Viime aikoina Kanala kertoo miettineensä ennen kaikkea vastuuta.

– On mahtavaa, että Suomi pääsi kisoihin. Jos lähti katsomaan otteluita, piti tiedostaa riskit. Vapauksiin ja oikeuksiin liittyy vastuuta.

Hän sanoo itse tavanneensa matkalla fiksusti käyttäytyneitä suomalaisturisteja.

Näin Kanalan seurue matkusti

Kari Kanala kävi Pietarissa nelihenkisessä seurueessa, joka matkusti omalla autolla. Kaikki porukan jäsenet olivat saaneet vähintään yhden koronarokotuksen, osa kaksi. Perillä Pietarissa he olivat kaksi yötä.

Kanalan mukaan nelikko oli miettinyt etukäteen, miten he toimivat eri tilanteissa. Sisätiloissa he käyttivät FFP2-maskia. Kaikki ateriat syötiin ulkotiloissa. Turistikohteet jätettiin väliin. Seurue ei halunnut käyttää julkista liikennettä, joten he kävelivät 15 kilometrin matkan stadionille. Kanalan mukaan he käyttivät taksia kerran, ja silloin auton ikkunat olivat auki.

Stadionilla porukka sattui Kanalan mukaan istumaan paikassa, jossa muihin ihmisiin oli reilusti tilaa. Lähimpänä kontaktinaan paikallisiin Kanala pitää tilannetta, jossa Yle bongasi hänet tv-haastatteluun ja kaksi venäläiskannattajaa tuli mukaan ruutuun kaulailemaan häntä.

Kanalan mielestä järjestelyt stadionilla olivat hyvät, mutta yleisesti ottaen pietarilaisten koronakäytös "olisi voinut olla valveutuneempaa".

Kanala kertoo ihmettelevänsä julkisuudessa olleita tietoja siitä, etteivät kisaturistit tienneet, miten toimia. Hänen mielestään viranomaisten ohjeet olivat hyvät. Jokainen seurueen jäsen kävi matkaan liittyen kaikkiaan 4–5 testissä. Kaikkien tulokset ovat olleet negatiivisia, eikä oireitakaan ole ollut.

Suomessa muu perhe lähti Kanalan kotiutuessa Turkuun, ja Kanala oli yksin kotona karanteenissa Helsingissä ennen viimeistä koronatestiään.

"Tämä on todellisuutta, jossa opettelemme elämään vastuullisesti"

Kari Kanala sanoo, ettei näe kisaturistina käymistä tai niin ikään viime päivinä puhuttaneita Himoksen festareita oikein–väärin-kysymyksenä. Hänestä kyse on vastuullisuudesta.

– Meidän on pakko avata yhteiskuntaa. Tämä on nyt todellisuutta, jossa totuttelemme elämään vastuullisesti.

Kanalan mielestä Suomessa on tapana katsoa taaksepäin ja etsiä syyllisiä sen sijaan, että kukin arvioisi omaa toimintaansa.

Kanala sanoo ymmärtävänsä, että rajoitusten takia tiukasti eläneitä ihmisiä voi nyt kiukuttaa. Hän toteaa, että on kirkkoherrana ja esimiehenä itsekin toteuttanut ja linjannut rajoituksia koko vuoden.

– Mutta ymmärrän myös niitä, jotka ovat elämänsä odottaneet, että Suomi pelaa arvokisoissa jalkapalloa ja halunneet lähteä katsomaan sitä.

Kuvailu koskee myös Kari Kanalaa itseään.

– Jalkapallo on ollut minulle elämäni aikana iso ja merkittävä juttu. Se, että Suomi on arvokisoissa, on uusille sukupolville normaalia, mutta meille se on ihme. Halusin aistia sitä, miten meistä tulee futismaa ja sitä, miten pelaajat ovat esikuvia nuorille. Kokemuksen myötä olen voinut palata myös lapsuuden unelmiin ja tunteisiin.

Kanala toteaa, että elämä on joukkuepeliä, ja nyt on vastuun aika. Toisille kisaturisteille hänellä on terveiset:

– Pitäkää karanteenit, käykää testeissä ja katsellaan kisoja nyt tv:stä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.