Kirkkoherra harmissaan: Seurakuntamme ei ole mukana evankelioimistapahtumassa

PkaupunkimissioJaakko Simojoki pitää ikävänä seurakuntansa päätymistä kampanjajärjestäjien listalle ja käyttää tunteita kuvaillessaan jopa termiä ”kiristys”.

Simojoki kertoo, että Vantaankosken seurakunnan seurakuntaneuvosto ei ole ottanut asiaa käsitellessään myönteistä kantaa yleiskristilliseen kampanjaan osallistumiseen. Simojoki on saanut kampanjasta tietoa IRR-TV:n seurakunnalle järjestämästä tiedotustilaisuudesta. Kirkkoherran mukaan seurakuntaneuvosto käsittelee asiaa uudestaan vielä tiistaina, mutta Simojoki ei usko seurakuntaneuvoston kannan muuttuvan.

- En minä ainakaan esitä, että olisimme siinä taloudellisesti mukana.

Simojoki on harmissaan, että IRR-TV:stä oli mainittu Vantaankosken seurakunta yhdeksi tapahtuman järjestäjäksi. Hän kuvaa tunteitaan jopa sanalla ”kiristys” kertoessaan, miten innolla missioporukka on yrittänyt saada seurakuntaa mukaan tapahtumaan. Myös Vantaankosken seurakunnassa on henkilöitä, joiden kirkkoherra luonnehtii ”painostaneen” häntä seurakunnan saamiseksi mukaan.

- He ovat kallellaan vapaisiin suuntiin, eikä siinä mitään pahaa ole.

Simojoen mukaan yksittäiset seurakuntalaiset voivat olla mukana, mutta seurakunta ei seurakuntana ole.

Toisaalta Simojoki sanoo, että hän kannustaa ihmisiä olemaan mukana kaikessa joka edistää uskonelämää. Toisaalta hän sanoo, että evankelioimistapahtuman opillinen sisältö on hämärän peitossa.

Turtiainen: Suuri ilo olla mukana

Toinen luterilainen seurakunta, jonka IRR-TV kertoi olevan mukana, on espoolainen Espoonlahden seurakunta. Kirkkoherra Jouni Turtiainen vahvistaa tiedon oikeaksi. Hänen mukaansa seurakunnan aikuistyön johtokunta oli esittänyt mukanaoloa ja hän näytti vihreää valoa. Seurakuntaneuvosto ei ole asiaa käsitellyt, vaan Turtiaisen mukaan se saa asiasta tiedoksiannon.

- Olemme ihan ilomielellä mukana tällaisessa. On suuri ilo olla tavoittamassa oman alueen uskosta vieraantuneita, eihän seurakunnalla tärkeämpää tehtävää voi olla, Turtiainen sanoo.

IRR-TV:n Pääkaupunkimissiossa on tähän saakka noin 60 eri järjestäjää. Kotimaa24:lle kerrottiin viime viikolla, että luterilaisia järjestäjäosapuolia on seitsemän. Jutussa mainittiin Vantaankosken ja Espoonlahden seurakunnan lisäksi myös Kansanlähetys ja Kansan Raamattuseura.

Kansanlähetyksestä kerrotaan tänään Kotimaa24:lle, että se on mukana Helsingin Kansanlähetyksen kautta. Kansan Raamattuseuran varatoiminnanjohtaja Kalle Virta kertoo, että virallista päätöstä siitä, millä tavalla KRS on mukana, ei ole tehty. Hän toteaa, että tapahtuman suunnittelussa KRS on ollut mukana. Virta painottaa, että KRS ylipäänsä on ”missiomyönteinen”.

Pääkaupunkimission projektipäällikkö Mika Jantunen kuitenkin kertoo Virran edesottamuksista kuultuaan saaneensa toisen henkilön kautta KRS:ltä vahvistuksen sen mukanaolosta. Kalle Virta toteaa tähän, että asia on määrittelykysymys ja jatkaa edelleen, että tähän saakka KRS on ollut suunnittelussa mukana ja vielä ei tiedetä millä tavoin konkreettisesti lähdetään mukaan.

Projektipäällikkö: Olemme voineet ymmärtää väärin

IRR-TV:n toiminnanjohtaja Hannu Haukka ohjaa kysymyksiin vastaamisen osallistujalistasta listaa koordinoivalle projektipäällikkö Jantuselle. Vantaankosken tapauksesta Jantunen toteaa, että IRR-TV:ssä on ollut käsitys Vantaankosken mukanaolosta.

- Tottakai me myönnetään virheemme, jos sellainen on sattunut. Meillä on noin 60 tahoa järjestäjinä, voi sattua inhimillinen virhe. Emme yritä keksiä mitään, vaan palvella paikallisia seurakuntia. Olemme käyneet pitämässä Vantaankoskella tilaisuuttakin asiasta, mutta olemme voineet ymmärtää väärin, Jantunen sanoo.

Medialähestysjärjestö IRR-TV:n suuri yleiskristillinen kampanja järjestetään pääkaupunkiseudulla 15.9.-15.10. Tapahtuman nimeksi tulee Mahdollisuus muutokseen.

Lue myös: Evankelioimiskampanjan mainos herättää jupinaa