Kirkkohallitus: Ei tarvetta laillisuusvalvontaelimelle

Kirkkohallituksen täysistunto on käsitellyt Tampereen seurakuntayhtymän luottamushenkilöiden aloitetta, jossa ehdotetaan oman laillisuusvalvontajärjestelmän perustamista kirkkoon.

Ehdotuksessa oma laillisuusvalvontajärjestelmä toimisi ylätasolla kirkkohallituksen ja tuomiokapitulien valvontaelimien muodossa ja paikallistasolla seurakuntayhtymien ja seurakuntien muodossa mukaillen kuntayhtymien ja kuntien tarkastuslautakuntien tehtäviä.

Seurakuntien luottamushenkilöillä ei ole suoraa aloiteoikeutta kirkolliskokoukselle. Aloitteessa pyydetään, että aloite toimitetaan kirkolliskokouksen käsittelyyn kirkkolain mukaista reittiä pitkin kirkkohallituksen tai kirkolliskokousedustajien toimesta.

Kirkon omaa laillisuusvalvontaa perustellaan Tampereen tuomiokapitulin ja Tampereen seurakuntayhtymän viime vuosien toiminnalla. Tapahtumat ovat johtaneet luottamushenkilöiden toimesta sekä oikeusprosessiin että kanteluihin eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kiistojen katsotaan osoittaneen, että kirkolta puuttuu sisäinen valvontaelin väärinkäytösten paljastamiseksi.

”Vaikka valtiollinen oikeuselin puuttuisi kirkon hallinnolliseen toimintatapaan, sen tehtävään ei voisi kuulua arviointi asian vaikutuksesta kirkon uskottavuuteen päätehtävänsä toteuttajana. On vakava puute, ettei tuomiokapitulien toimintaa valvo mikään elin, vaan niiden toimista on valitettava tuomioistuimiin, jotka sitten eivät halua puuttua kirkon sisäisiin asioihin. Myöskään kirkkohallituksen päätöksenteossa ei laillisuusvalvontaa käytännössä ole. Tilanne on omiaan synnyttämään laista välinpitämätöntä asennetta kirkon hallinnossa”, aloitteessa sanotaan.

Ei aihetta toimenpiteisiin

Täysistunto totesi, että kirkon nykyiset sisäiset valvontaviranomaiset, yleiset valvontaviranomaiset ja perustuslaissa säädetty oikeusturva riittävät vastaamaan seurakuntien ja niiden jäsenten oikeussuojan tarpeisiin.

”Laillisuusvalvontaelin olisi kirkon sisäinen eikä jäsentensäkään puolesta täysin riippumaton toimielin. Myös osa aloitteessa ehdotetuista valvontaelimen tehtävistä ei kuulu oikeusjärjestyksen mukaiseen laillisuusvalvonnan piiriin. Oikeusjärjestyksen vastaista myös olisi, että valvontaelimen kautta pyrittäisiin kaventamaan perustuslaissa säädettyä oikeusturvaa”, täysistunnon esityslistassa sanotaan.

Kirkkohallituksen täysistunnon mukaan kirkon oman laillisuusvalvontajärjestelmän perustamiselle ei ole tarvetta.

Edellinen artikkeliRadio Deille Jalovaaran ohjelmasta JSN:n langettava päätös
Seuraava artikkeliSini Saarela haluaa tehdä yhteistyötä kirkon kanssa

Ei näytettäviä viestejä