Kirkko perusti uuden urheilupalkinnon

Kirkkohallituksen täysistunto on hyväksynyt urheilu- ja liikuntaneuvottelukunnan esityksen Kirkon John Vikström -liikuttajapalkinnon perustamisesta. Palkinto jaetaan tästä lähin vuosittain, ja se voidaan myöntää yksittäiselle ihmiselle tai yhteisölle.

Perusteina ovat eettisten arvojen edistäminen liikunnassa ja urheilussa, kirkon liikunta- ja urheiluyhteistyön edistäminen, inhimillisyyttä ja ihmisen arvoa edistävä, pitkäjänteinen työ tai uusi innovaatio liikunnassa sekä syrjäytymisen ehkäisy liikunnan ja urheilun keinoin. Palkinnon saajasta päättää vuosittain Kirkkohallituksen täysistunto.

Kirkon tiedotuskeskuksen tiedotteessa kerrotaan, että palkinnon avulla on tarkoitus edistää yhteiskuntasuhteita, saada myönteistä julkisuutta ja viestittää kristillisen ihmiskäsityksen kokonaisvaltaisuudesta.

Kirkkohallituksen asiantuntija Mikko Mäkelä kertoo, että palkinto on myönnetty epävirallisesti jo kahtena vuonna. Vuonna 2012 palkinnon saivat Jari Koskinen, Teuvo V. Riikonen, ja Ari Santaharju seurakuntien SM-jalkapalloturnauksen järjestämisestä.

Vuoden 2013 palkinto jaetaan merkittävälle urheiluvaikuttajalle huhtikuussa Tampereella Urheiluakatemian järjestämässä seminaarissa. Paikalla on myös palkinnon käyttöön nimensä antanut emeritusarkkipiispa John Vikström.

– Urheilumaailmassa palkinnot on tapana nimetä jonkun tunnetun vaikuttajan mukaan, ja John Vikström on tunnustettu liikunnan ja kirkon vuoropuhelun edistäjänä sekä toimijana, Mäkelä perustelee nimivalintaa.

Mäkelä toivoo, että tulevaisuudessa palkinto voitaisiin jakaa Urheilugaalassa.

– Pystin lisäksi palkintona on tietysti kiitosta ja myönteistä huomiota, mammonaa emme jaa.