Kirja-arvio: Miksi myös juutalaisia pitäisi evankelioida?

Kuva: Olli Seppälä

Kristittyjä on pari vuosituhatta vaivannut se, miksi useimmat juutalaiset eivät ole ottaneet Jeesusta vastaan Messiaanaan.

On kuitenkin olemassa Jeesukseen uskovia juutalaisia, ja yhdysvaltalainen Avi Snyder on yksi heistä. Hänen kirjansa Juutalaiset eivät usko Jeesukseen – ja muita väärinkäsityksiä kertoo ja oikoo väite–selitys-tyylillä rakennetuin luvuin, mistä messiaanisuudessa on kysymys ja mitä se ei ole.

Näitä väitteitä ovat esimerkiksi "Jumalan liitot Abrahamin ja Mooseksen kanssa riittävät [juutalaisille]", "Juutalaiset eivät voi uskoa, koska he ovat paatuneita ja sokeita", "Lopulta koko Israel pelastuu", "Jeesus on vain pakanoita varten", "Juutalaisten evankeliointi on hyökkäys juutalaisuutta vastaan" tai "Holokausti teki juutalaisten evankelioimisesta mahdotonta".

Snyder käsittelee kirjassaan eri väitteet yksityiskohtaisesti. Koska asiat kiertyvät muutaman villakoiran ytimessä olevan pääongelman ympärille, Snyderin logiikassa ja selityksissä on tiettyä toistoa, mutta toisaalta perusasiat tehdään lukijalle selväksi.

Niistä tärkein Snyderin mukaan on, että juutalaiset tarvitsevat Kristusta yhtä paljon kuin muutkin ihmiset: ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin Jeesuksen kautta. Tästä seuraa kirjan mukaan, että juutalaisia on evankelioitava. Ja se on niin juutalaisesta kuin ei-juutalaisesta taustasta tulevien kristittyjen tehtävä.

Kirjassaan Snyder kyllä ymmärtää monia juutalaisten evankeliointia vastustavia näkökulmia ja perusteluja, mutta pyrkii kumoamaan ne omillaan. Ei murskaten tai voitonriemuisesti, vaan Raamattuun kohta kohdalta vedoten.

Perinteiset eurooppalaiset ja amerikkalaiset kirkot ovat pitkälti poliittisista syistä jo kauan olleet pidättyväisiä ja arkoja – suorastaan haluttomia – lähestymään kysymystä juutalaisten evankelioimisesta. Tätä taustaa vasten Snyderin ajatuksia pitäisi kuitenkin kriittisesti mutta asiallisesti märehtiä teologisesti myös siellä, missä koko asiaa ei lähtökohtaisesti haluttaisi edes käsitellä.

Lopulta voidaan tämän kirjankin perusteella myös kysyä, missä uskonnolliset rajat kulkevat. Traditiot limittyvät, mutta jos juutalainen ottaa vastaan Jeesuksen Herranaan ja jos kastekin seuraa, on jo siirrytty kristinuskon puolelle.

Avi Snyder: Juutalaiset eivät usko Jeesukseen ja muita väärinkäsityksiä. Suomentanut Lähetysyhdistys Kylväjä. Perussanoma 2020. 152 sivua. Kirjoitus on julkaistu alun perin 28.5.2021 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.