KION: Lestadiolaisten ehkäisykielto ihmisoikeusloukkaus

Kirkon ihmisoikeuskysymysten neuvottelukunta (KION) on ottanut kantaa vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen ehkäisykieltoon. Julkiseksi alun perin tarkoitettu kannanotto on vuodelta 2009 mutta asia hautautui, kun kirkkohallitus siirsi asian vanhoillislestadiolaisten kanssa keskusteluja käyneelle arkkipiispa Jukka Paarmalle.

- Olisimme halunneet osallistua tuolloin julkiseen keskusteluun, mutta rakenne on sellainen, että KIONilla ei ole asemaa lausua kirkon kantaa vaan sen ilmaisee kirkkohallitus, sanoo KIONin puheenjohtaja, Tampereen hiippakuntadekaani Ari Hukari. Hän julkaisi KIONin kannan pääkohdan Suomi24-keskustelupalstalla tiistaina. Sen mukaan ehkäisykielto on ihmisoikeusloukkaus. - Jonkun on mielestäni sanottava ääneen jotakin tästä asiasta. KION katsoo tässä piispojen puoleen. Toivoisin, että piispat keskustelisivat rauhanyhdistyksen johdon kanssa, Hukari sanoo.Hukari ei tiedä onko kannanotto ollut esillä eläkkeelle jo siirtyneen arkkipiispa Paarman ja vanhoillislestadiolaisten välisissä keskusteluissa.

Arkkipiispa Jukka Paarma totesi maaliskuussa 2009 Kotimaalle toivovansa, että vanhoillislestadiolaiset sallisivat eettisissä asioissa yksilöllisen harkinnan.

- Mutta pitää myös kunnioittaa herätysliikkeen oikeutta itsenäisyyteen ja eettiseen opetukseen. Sitäkään ei voi rajoittaa, koska silloin voitaisiin rajoittaa uskonnonvapautta, Paarma totesi. Asiasta kertoi ensimmäisenä vanhoillislestadiolaisuutta kriittisesti tarkasteleva Omat polut -blogi.