Kimmo Heinilä valittiin Toholammin kirkkoherraksi suoralla ja äärimmäisen täpärällä vaalilla

Toholammin seurakunnan kirkkoherraksi on valittu Raahen seurakunnan kappalainen, TT Kimmo Heinilä, 62.

Valinta syntyi sunnuntaina 1.10. järjestetyssä suorassa vaalilla vain 7 äänen erolla toisena ehdokkaana olleeseen Äänekosken seurakunnan kappalainen, TM Lauri Pietikäiseen. Ääniä annettiin kaikkiaan 451. Niistä Heinilä sai 229 ja Pietikäinen 222 ääntä. Äänestysprosentti oli 19,1.

Nyt vaalin jälkeen Heinilä kertoo olevansa hämmentynyt, kiitollinen ja hyvällä mielellä tulevasta tehtävästään. Sitä, mikä vaalin lopulta ratkaisi hänen edukseen, hän ei osaa arvioida. Heinilä mukaan ehdokkaiden näkemykset olivat samansuuntaisia. Lisäksi hän toteaa vaalin olleen niin täpärä, että luvut olisivat hyvin voineet kääntyä myös toisin päin.

– Olen ottanut tämän asian johdatuksena, Heinilä sanoo.

KIMMO HEINILÄ vihittiin papiksi Oulussa vuonna 1988. Hän työskenteli ensin Helsingin Kansanlähetyksen apulaispiirisihteerin tehtävässä, kunnes siirtyi vuonna 1993 papiksi Saloisten seurakuntaan.

Siellä hän on työskennellyt näihin päiviin saakka yhteensä 30 vuotta. Vain seurakunnan nimi on välillä vaihtunut, kun Saloisten seurakunta liitettiin vuonna 2007 Raahen seurakuntaan.

Toholammin kirkkoherran virkaan Heinilä siirtyy vuoden 2024 alussa. Muutokseen liittyy myös haikeutta, sillä Raaheen jää pitkäaikaisia tuttavuuksia.

– Toinen puoli on se, että on mukava saada uutta näkökulmaa työhön. Se oli yksi ajatus, kun lähdin hakemaan tuota paikkaa, että voisikohan sitä tehdä vielä jotain uutta ennen eläkettä.

Kansanlähetys ja viidesläinen herätysliike ovat Heinilälle tärkeä ja arvostettava osa hänen historiaansa. Hän kertoo kuitenkin olevansa ajattelussaan nykyään kirkollinen.

– En ole vain Kansanlähetyksen ihminen, vaan haluan olla koko kirkon työntekijä ja tasapuolinen kaikkia herätysliikkeitä kohtaan.

Koko syksyn jatkuneeseen keskusteluun suomalaisten järjestöjen työntekijöiden pappisvihkimyksistä Inkerin kirkossa Heinilä kertoo toivovansa asiallisuutta. Hänestä epäasiallisia ja tunnepitoisia väitteitä on esitetty niin Inkerin kirkon kuin Suomen kirkon johdosta.

TOHOLAMMIN SEURAKUNTA tai kunta eivät ole Kimmo Heinilälle entuudestaan laisinkaan tuttuja. Hän kertoo käyneensä paikkakunnalla ensimmäisen kerran vasta tämän vuoden heinäkuussa ajelulla vaimonsa kanssa.

Niinpä se, mihin suuntaan hän haluaa seurakuntaa kehittää, on vielä avoinna. Heinilä toteaa, että vt. kirkkoherra Eija Seppä, seurakunnan muut työntekijät ja luottamushenkilöt ovat tehneet erittäin hyvää pohjatyötä.

– Perusasiat on kunnossa, ja se on hyvä lähtökohta.

– Alussa tärkeintä on tutustua seurakuntaan ja työympäristöön, joka on vielä minulle outoa ja tuntematonta, rakentaa luottamusta työtovereihin ja luottamushenkilöihin ja suhteita yhteistyötahoihin. Tulevaisuus selkiytyy paikan päällä.

Edessä on myös muutto Pohjois-Pohjanmaan rannikkokaupungista noin sata kilometriä etelään Keski-Pohjanmaalle ja sisämaahan. Heinilän opettajana työskentelevä vaimo jää asumaan Raaheen ainakin tämän lukuvuoden loppuun saakka. Perheen kolme lasta ovat jo aikuisia ja asuvat omillaan.

Vapaa-ajallaan Heinilä kertoo harrastavansa luonnossa liikkumista, sukututkimusta sekä puhallinmusiikin kuuntelua.

– Spotifyn kautta löytyy hienoja puhallinorkestereille tehtyjä sovituksia klassista ja hengellisestä kappaleista sekä elokuvamusiikista, Heinilä kertoo.

Oikaisu 11.10. klo 13.22: korjattu Kimmo Heinilän ikä.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliKun diakoni Hannele Heinonen osallistui joogakurssille, odotti ensimmäisellä tunnilla iso yllätys
Seuraava artikkeliKristillisen metallimusiikin tapahtuma Incarn Fest valtaa Oulun jo toistamiseen

Ei näytettäviä viestejä