Kiitetyn Unorthodox-sarjan pohjana oleva muistelmateos ilmestyy suomeksi

Netflixissä suureen suosioon noussut ja kriitikkojen ylistämä Unorthodox-sarja on Yhdysvalloissa nostanut bestseller-listoille Deborah Feldmanin muistelmateoksen, johon sarja perustuu. Unorthodox – The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots ilmestyy suomeksi Tammen kustantamana alkuvuonna 2021.

Deborah Feldman eli lapsuutensa ja nuoruutensa New Yorkin ortodoksijuutalaisessa hasidiyhteisössä, jossa tiukasti valvotut uskonnolliset säännöt hallitsivat niin hänen ihmissuhteitaan, pukeutumistaan kuin lukemistaankin. Tukahduttavasta kasvatuksesta huolimatta Feldmanista kasvoi itsenäisesti ajatteleva nuori nainen, joka luki salaa Jane Austenin ja Louisa May Alcottin kirjoja ja oppi niiden avulla unelmoimaan toisenlaisesta elämästä, vapaudesta ja onnesta Manhattanin pilvenpiirtäjien keskellä.

Teini-ikäisenä vastentahtoisesti solmitussa, seksuaalisesti ja emotionaalisesti toimimattomassa järjestetyssä avioliitossa jännite naisen omien tarpeitten ja hänen uskonnollisten velvollisuuksiensa välillä kasvoi hallitsemattomaksi. 19-vuotiaana Feldman tuli äidiksi ja ymmärsi, että hänen olisi esteistä huolimatta löydettävä itselleen ja pojalleen tie uudenlaiseen elämään.

Feldmanin kirja edustaa niin sanottua kerronnallista tietokirjallisuutta.

Netflixin alkuperäissarja, neliosainen Unorthodox, on kuvattu Berliinissä. Pääosin siinä puhutaan jiddishiä.

Kuva: Anika Molnar / Netflix. Unorthodoxin pääosassa nähdään israelilainen näyttelijä Shira Haas.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.