Kiina kielsi Raamattujen ostamisen verkkokaupoista – taustalla viranomaisten ohjesääntö

Kiinalaiset sosiaalisen median käyttäjät huomasivat huhtikuun alussa, etteivät löytäneet Raamattuja maansa suosituimmista verkkokaupoistaan. Asiasta kertoo yhdysvaltalaisten evankelikaalien aikakauslehti Christianity Today.

Christianity Today viittaa kiinalaislehti South China Morning Postin uutiseen, jonka mukaan käyttäjät etsivät hakusanaa ”Raamattu”, mutta eivät löytäneet hakutuloksia Taobaosta, JingDongista, Dang Dangista eivätkä Amazonista.

Hakutuloksissa oli merkittävä piikki vielä 30. maaliskuuta, mutta 1. huhtikuuta lähtien analytiikka näytti nollaa, mikä viittaa sanan sensuroimiseen, Christianity Today kertoo Australian yleisradioyhtiön Australian Broadcasting Corporationin raportoineen.

Kaksi päivää ennen tätä Kiinan hallitus julkaisi asiakirjan, jossa esitettiin, miten se aikoo edistää kiinalaista kristillisyyttä seuraavien viiden vuoden aikana. Asiakirjan mukaan yksi hallituksen keskeisistä tavoitteista on tulkita uudelleen Raamattua kiinalaistyylisen kristinuskon ja teologian lisäämiseksi.

Amity-nimisen säätiön ja maailmanlaajuisen raamatunkäännösverkoston Yhtyneiden Raamattuseurojen yhteisyritys Amity Printing Company on ainoa paino, jonka Kiinan hallitus sallii painavan Raamattuja Kiinassa.

Amity Printing Company raportoi vuonna 2017, että yritys on painanut yhteensä yli 160 miljoonaa Raamattua. Iso osa niistä on myyty ulkomaille.

Kiinan Raamattujen valvominen saattaa Christianity Todayn arvion mukaan herättää jälleen keskustelua siitä, pitäisikö kirjaa salakuljettaa maahan. Vaikka jotkut näkevät toiminnan tarpeettomana ja vaarallisena Kiinassa asuvien kristittyjen kannalta, toiset näkevät sen hyvänä strategiana.

Kristittyjen olot ovat Kiinassa monin paikoin tukalat. Christianity Todayn mukaan viime syksynä Kommunistisen puolueen raportoitiin vierailleen kristittyjen talouksissa Jiangxin provinssissa ja poistaneen väkipakolla kymmeniä kristillisiä symboleita ihmisten olohuoneista. Symbolit korvattiin presidentti Xi Jinpingin kuvilla.

Pipliaseura: Viranomaiset valvovat ohjesääntöä

Suomen Pipliaseura kertoo tiedotteessaan, että Raamattujen pois vetäminen nettikaupoista ja kirjakaupoista vaikuttaa olevan osa viranomaisten pyrkimystä valvoa ohjesääntöä.

Pipliaseuran mukaan Kiina erottaa uskonnolliset julkaisut muista julkaisuista kutsumalla niitä organisaatioiden sisäisiksi julkaisuiksi. Tällaisia julkaisuja ei saa myydä tavallisissa kirjakaupoissa. Sen sijaan jokaisen kirkkorakennuksen yhteydessä on pieni kirjakauppa, jossa myydään Raamattuja ja muuta kristillistä kirjallisuutta. Jako organisaation sisäiseen jakeluun ja julkiseen myyntiin tarkoitettuihin kirjoihin koskee kaikkia Kiinassa painettuja teoksia, tiedotteessa kerrotaan.

”Ajan myötä jotkut kirjakaupat ja nettikaupat alkoivat kuitenkin myydä Raamattuja vastoin voimassa olevia valtion säännöksiä ja ohjeita. Viranomaiset ovat välillä puuttuneet kirjakauppojen käytäntöön, mutta nettikauppojen toimintaan ei ole laajemmin kajottu”, tiedotteessa kerrotaan.

”Sekä Kiinan kristillinen neuvosto että Kiinan katolinen kirkko voivat edelleen vapaasti kustantaa ja levittää Raamattuja omien toimipisteidensä kautta. Kuhunkin painatukseen tarvitaan viranomaisten lupa. Kiinan kirkot ovat julkaisseet vuoden 1979 jälkeen 80 miljoonaa Raamattua tai Uutta testamenttia levitettäväksi seurakuntien kautta.”

Ylipäätään kaikki kustannustoiminta Kiinassa on luvanvaraista, Pipliaseuran toiminnanjohtaja Markku Kotila huomauttaa. Luvan raamattuedition kustantamiseen saa anottaessa.

Uutista on tarkennettu 20.4.2018. Amity Printing Company painaa Kiinaan myös Raamattuja, jotka sisältävät opetusmateriaalia. Uutisen loppuun on lisätty Pipliaseuran toiminnanjohtajan selvennys kustannustoiminnan luvanvaraisuudesta.

Kuva: Jussi Rytkönen

Edellinen artikkeliTampereen hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliSeppo Häkkinen Piispan kyselytunnilla: Miksi minun pitäisi hävetä, että kaikki piispat ovat miehiä?

Ei näytettäviä viestejä