Keuruun kirkko­herraksi valittu Ville von Gross: "It-alan kokemuksesta on apua virassa"

Keuruun kirkkoherraksi valittu Jyväskylän seurakunnan aluekappalainen Ville von Gross asuu maatilalla ja hoitaa kanoja. Hän on naimisissa Laukaan seurakunnan kappalaisen Karita von Grossin kanssa. Perheessä on kolme tytärtä. Kuva: Ville von Gross

Keuruun seurakunnan kirkkoherraksi valittu Ville von Gross, 40, on kotoisin Helsingistä. Kun hänen vaimonsa Karita muutama vuosi sitten sai papinviran Laukaasta, mieskin lähti Keski-Suomeen.

– Ajatus oli, että haetaan kokemusta täältä ja lähdetään takaisin Etelä-Suomeen, mutta tänne on jääty ja hyvin on käynyt, Ville von Gross kertoo.

Hänet valittiin Keuruun kirkkoherraksi 2.6. pidetyssä kirkkovaltuuston kokouksessa. Tehtävää haki neljä pappia. Äänestyksessä von Gross sai 17 ääntä 23:sta.

Ville von Gross vihittiin papiksi 2013, ja vuodesta 2014 hän on toiminut eri tehtävissä Jyväskylän seurakunnassa. Aiemmin von Gross oli it-alan töissä pääkaupunkiseudulla. Kirkon työt alkoivat kiinnostaa vaimon kautta, mutta myös opiskelun myötä. Historian ja filosofian opinnot vaihtuivat teologiaan.

Käännekohta oli opiskelijoiden retriitti vuonna 2008. Siellä Ville von Gross pysäytettiin. Hän koki voimakkaan pyhän läsnäolon.

– Tulin firman autolla teologiseen, ja kun gradun teko oli käsillä, menin toimitusjohtajan juttusille. Kerroin, että haluan papiksi ja haluan irtisanoutua, von Gross sanoo.

Toimitusjohtaja ei halunnut päästää häntä menemään, vaan lupasi parempaa palkkaa ja sanoi, että teologina von Gross voisi pitää vaikka aamuhartauksia työpaikalla.

Kutsu papin työhön oli kuitenkin niin voimakas, ettei suunnasta ollut epävarmuutta.

– It-alalla opin, millaista on tiimin vetäminen. Siellä projektien oli onnistuttava, muuten koko ryhmä saattoi joutua työttömäksi.

Seurakunnassa esimiestyö on toisenlaista, koska tulosta ei ole helppo mitata. Tiettyä tulosvastuullisuutta von Gross kuitenkin haluaa. Seurakunnan toiminnan prosessien on oltava kunnossa.

– On laatutakuu, että ihmisiä kohdellaan hyvin eikä kukaan ole eriarvoinen. Työntekijän huono päivä ei saa heijastua ihmisiin, von Gross sanoo.

Hän on sitä mieltä, että työstä on voitava keskustella kriittisesti. Hän pitää yhdessä tekemistä tärkeänä ja haluaa olla valmentava johtaja. Von Gross haluaa kuulla kaikkia työntekijöitä, myös hiljaisempia, jotka helposti jäävät varjoon muiden ottaessa tilaa.

Entä onko heti vaalin jälkeen mielessä jotain muuta tärkeää?

– Paljon on tähän asti sanottu, mutta vähän tehty. Työt alkavat 1.9. Sitten teot puhukoot puolestaan.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!