Kesä täyttyy kohtaamisista – Heinäkuun alussa on hengellisten kesäj­uhlien super­viikonloppu

Herättäjäjuhlat Nivalassa 2019. Kuva: Olli Seppälä

Tänä vuonna monissa herätysliikkeissä ja muissa uskonnollisissa yhteisöissä on riemuittu siitä, että koronavuosien poikkeusjärjestelyjen jälkeen päästään jälleen koolle hengellisiin kesäjuhliin kasvokkain.

Juhannuksena järjestetään helluntaiseurakuntien yhteinen keskikesän juhla Juhannuskonferenssi Isossa Kirjassa Keuruulla 23.–26.6. Tapahtuman teema on Rakasta lähimmäistäsi. Juhlien nettisivujen mukaan tämä Raamatun keskeinen käsky on aina ajankohtainen, mutta sen sanoma korostuu entisestään maailmassa, jossa vihan voimat vellovat.

Esikoislestadiolaisten kirkollinen siipi Esikoiset ry järjestää Lahdessa juhannusseurat 25.–27.6. Myös sakramentit maallikkojen haltuun ottanut Esikoislestadiolaiset järjestää omat juhannusseuransa Lahdessa 24.–27.6.

Heinäkuun ensimmäinen viikonloppu: Suviseurat, herättäjäjuhlat, Evankeliumijuhla, Kansanlähetyspäivät ja Vapaakirkon kesätapahtuma

Viisi suurta suomalaista hengellistä kesäjuhlaa ajoittuu jälleen tänä vuonna samaan viikonloppuun.

Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma vanhoillislestadiolaisten Suviseurat järjestetään Lopella, Räyskälän lentokenttäalueella 1.–4.7. Suviseurojen kenttäalue on kooltaan noin 185 hehtaaria. Järjestelyt tehdään pääosin talkootyönä. Tämän kesän Suviseurojen järjestämisestä päävastuun kantaa Vantaan Rauhanyhdistys.

Suviseurojen tunnuslause on Lasten kaltaisten on Jumalan valtakunta (Mark. 10:14). Juhlien nettisivuilla kerrotaan, että seuratunnus muistuttaa uskon yksinkertaisuudesta ja rohkaisee luottamaan kaikkivaltiaan Jumalan huolenpitoon sekä johdatukseen epävarman ajan keskelläkin. Uskon lahjan saa uskomalla syntien anteeksiantamuksen lapsen lailla.

Körttien herättäjäjuhlille kokoonnutaan tänä vuonna Joensuuhun 1.–3.7. Juhlat vietetään säästä riippumatta taivasalla. Juhlakenttä sijaitsee Joensuun pesäpallostadionilla ja sinne on rakennettu seuravieraille noin kuusi kilometriä penkkejä ja niiden tuntumaan ruoka- ja kahvipisteet, vessat ja juhlatori. Juhlajärjestelyistä vastaavat Joensuun kaupunki ja Joensuun seurakuntayhtymä sekä Herättäjä-Yhdistys ja yli 1000 talkoolaista. Tänä vuonna herättäjäjuhlien teemana on Lohduksi toisillemme. Se on katkelma Siionin virrestä 180.

Sleyn Evankeliumijuhlaa vietetään 1.–3.7. Karkun evankelisella opistolla. Juhlakentältä avautuu näkymä Rautaveden kansallismaisemiin. Ohjelmassa on muun muassa yhteislaulua, konsertteja ja raamattuopetusta. Juhla järjestetään teemalla Sinä pelastit minut.

Kansanlähetyspäivät järjestetään Ryttylässä 1.–3.7. Kansanlähetyksen vuosittaiseen päätapahtumaan kokoonnutaan evankeliumin, Raamatun ja lähetyksen äärelle. Tänä vuonna teemana on Kotona täällä ja taivaassa. Juhlaoppaan mukaan Kansanlähetys haluaa tarjota hengellisen kodin kaikille sukupolville tässä ajassa ja suurin päämäärä on päästä kerran perille Jumalan valmistamaan täydelliseen taivaan kotiin.

Vapaakirkon kesäjuhlatapahtuma järjestetään 1.–3.7. Tampereen Teopoliksella. Teemana on Valloittava evankeliumi. Juhlien nettisivuilla kerrotaan, että tapahtumassa annetaan hyvälle sanomalle mahdollisuus ja rohkaistaan Jumalan lupauksilla. Päätilaisuuksissa ammennetaan Apostolien teoista.

Rukoilevaisten Kesäseurat, New Wine, Rauhan Sanan Suvijuhlat, Heinäveden Kirkastusjuhlat ja Lähetyshiippakunnan Kesäjuhla

Länsi-Suomen Rukoilevaisten yhdistyksen Kesäseurat järjestetään Rauman Lapissa 8.-10.7. Teemana on Kuinka ihanat ovat sinun asuinsijas! (Ps. 84:2).

New Wine kesätapahtumaa vietetään Himoksella 13.–17.7. Ohjelmassa on ylistystä, sanan opetusta ja seminaareja ajankohtaisista aiheista. Tapahtuma järjestetään hybriditapahtumana. Suomen New Winen johtajistoon kuuluu seurakuntien ja järjestöjen vaikuttajia, jotka ovat sitoutuneet paikallisseurakuntia uudistavan liikehdinnän edistämiseen Suomessa.

Samana viikonloppuna 15.–17.7. järjestetään lestadiolaisen Lähetysyhdistys Rauhan Sanan Suvijuhlat Ylivieskassa. Juhlien teemana on Minä turvaan Herraan, Jumalaani (Ps. 73:28).

Kansan Raamattuseuran (KRS) järjestämillä Heinäveden Kirkastusjuhlilla Heinäveden kirkonmäellä 29.–31.7. osallistutaan Erkki Leminen 100 vuotta -juhlavuoteen. Esimerkiksi lauantaina KRS:n muusikot esittävät Erkki Leminen 100 -laulusävellyskilpailun uusia lauluja Lemisen runoihin.

Samana viikonloppuna 29.–31.7. Lähetyshiippakunnan väki kokoontuu Kesäjuhlaan Loimaalle. Teema Tässä on tie nousee Jesajan kirjasta (30:21).

KesäSpirit, Orpokotijuhlat ja Hengelliset syventymispäivät

Hengen uudistuksen KesäSpirit -tapahtuma järjestetään Lempäälän Ideaparkissa 5.–7.8. Teemana on Koe ja elä valtakunta! Tapahtuman nettisivuilla teemaa avataan kertomalla, että Jeesus julisti valtakuntaa, joka alkaa sydämistä, yhdistää ihmiset toisiinsa ja muuttaa maailman. Rukoukselle, kohtaamisille ja armolahjoille on varattu tapahtumassa aiempaa enemmän tilaa.

Orpokotijuhlat järjestetään Saaren kirkolla 13.–14.8. Juhlien teema on Hänen Armonsa kestää. Orpokotijuhlien järjestäjinä toimivat Parikanniemisäätiö, Parikanniemen Ystävät ry ja Parikkalan seurakunta.

Suomen Raamattuopistolla Kauniaisissa vietetään 15.–21.8. Hengelliset syventymispäivät teemalla VIP. Tapahtuman nettisivuilla viitataan VIP-henkilöihin, jotka kävelevät Oscar-gaaloihin salamavalojen välkkeessä ja joille aukeavat ovet, joista tavalliset tallaajat vain unelmoivat. Raamattuopisto haluaa teemavalinnallaan muistuttaa, että Jumalan valtakunnassa kaikki on toisin.