Kelton Teologinen instituutti menetti opetuslisenssin – Piispa Häkkinen: Toivon, että koulutusyhteistyö Inkerin kirkon kanssa jatkuu

Kirkolliskokous 2019

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen pitää valitettavana, että Inkerin kirkon Teologinen instituutti on kohdannut vaikeuksia, joista yksi on valtiollisen lisenssin menettäminen hiljattain.

– Lisenssin menetys ei tullut yllätyksenä, Häkkinen kommentoi.

Pietarin lähellä Keltossa sijaitseva Teologinen instituutti on menettänyt lisenssin valtion viranomaisten havaitsemien puutteiden vuoksi. Inkerin kirkon piispa ja instituutin rehtori Ivan Laptev kertoi 15.1. ilmestyneen Kotimaan haastattelussa, että puutteet on korjattu ja lisenssiä ollaan hakemassa takaisin oikeusteitse.

Inkerin kirkon pappiskoulutuksen jatko ja status vaikuttavat silti epäselviltä.

Suomen kirkko on tukenut koulutustoimintaa

Piispojen työnjaon mukaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yhteydet Inkerin kirkkoon ovat erityisesti Mikkelin piispan vastuulla. Piispa Seppo Häkkinen toteaa, että koulutustoiminta yleisesti ja Teologinen instituutti erityisesti on ollut Suomen evankelis-luterilaisen kirkon keskeisenä painopisteenä Inkerin kirkon uudelleen itsenäistymisen jälkeen.

– Tämä on näkynyt suomalaisten merkittävänä tukena 1990-luvulta lähtien ensin koulutuskeskukselle ja sittemmin Teologiselle instituutille.

Aikaisemmin Teologinen instituutti tunnettiin Kelton koulutuskeskuksena.

Koulutettu papisto ja muut työntekijät ovat Häkkisen mukaan erittäin tärkeitä kirkon elämälle. Luterilaisuuteen jo sinänsä liittyy koulutuksen arvostus.

– Koulutuksen merkitys korostuu moniuskontoisessa ja -monikulttuurisessa yhteiskunnassa.

Häkkinen muistuttaa, että instituutin toimintaa on kehitetty muun muassa etäkoulutusta hyödyntämällä ja koulutuksen rakennetta on uudistettu moduulimaiseksi. Näin on pyritty vastaamaan pappispulaan ja muuhun työntekijätarpeeseen esimerkiksi nuoriso- ja diakoniatyössä.

– Oma koulutusjärjestelmä on Inkerin kirkon vahvuus ja on tärkeää, että se säilyy. Myös meidän kirkkomme kannalta instituutin tulevaisuuden varmistaminen on merkittävää, sillä onhan suomalaisten panos ollut erittäin suuri oppilaitoksen rakentamisessa, ylläpidossa ja koulutustoiminnassa.

Piispa Häkkinen: Syytä varoa oppimestarin asennetta

Seppo Häkkinen korostaa, että Inkerin kirkko ratkaisee itse, millaista koulutusta se järjestää sekä millaista koulutuksellista ja ammatillista tasoa se edellyttää papeilta ja muilta oppilaitoksilta. Se päättää itse myös se, minkä kirkkojen ja oppilaitosten kanssa se tekee yhteistyötä.

– Tilanne on Inkerin kirkossa ja Venäjällä tyystin toisenlainen kuin Suomessa. Siksi meidän on syytä varoa oppimestarin asennetta, Häkkinen sanoo.

Häkkinen toivoo kuitenkin, että Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa olisi edelleen alttiutta kuunnella sisarkirkon tarpeita ja myös kykyä vastata niihin: kirkon tulevaisuuden kannalta on olennaista, millaisia ja miten koulutettuja pappeja ja muita työntekijöitä sillä on.

– Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla ja sen järjestöillä on koulutusyhteistyössä pitkä perinne ja toivon sen jatkuvan. Se olisi myös kirkkojemme välisten yhteyksien kannalta toivottava. Toki aina kannattaa pohtia, mitkä ovat yhteistyön tavat, jos jokin entinen ei toimi tai ole mahdollista, Seppo Häkkinen sanoo.

Lue myös:

”Saimme tiedon Facebookista” – Inkerin kirkossa vihittiin pappisdiakoneiksi suuri joukko suomalaisia

Ivan Laptev vihittiin Inkerin kirkon piispaksi – Seppo Häkkinen: ”Ole sillanrakentaja”

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKommentti: Loukkaantumisen kulttuuri sataa vastustajan laariin – älä hätiköi tulkitessasi, mitä toinen tarkoittaa
Seuraava artikkeliKokonaiskirkon viestintä kolmeksi vuodeksi luupin alle – ”Tulossa ei ole uutta Kipaa”

Ei näytettäviä viestejä