Keikkapappi Timo Pokki valittiin kirkko­herraksi Anjalan­kosken seura­kuntaan

Timo Pokki. Kuva: Valokuvaamo Irma

Anjalankosken seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi on valittu teologian tohtori, dosentti Timo Pokki. Kirkkoherranvaali käytiin 21.11. Sippolan kirkossa välittömänä vaalina, jossa seurakuntalaisilla oli äänioikeus.

Pokki sai vaalissa 314 ääntä, kappalainen Johanna Pesonen 180 ääntä ja seurakuntapastori Pauli Pietiläinen 47 ääntä. Äänestysprosentti oli 6,6.

Pokin valintaa voi pitää poikkeuksellisena, sillä hän ei tule kirkkoherraksi mistään vakituisesta virasta. Hän on viime vuodet toiminut tuntiopettajana ja keikkapappina.

Timo Pokki, 60, on kotoisin Myllykoskelta, joka on nykyisin osa Kouvolaa. Hänen isänsä oli Myllykosken kirkon suntio. Myllykosken seurakunta muodosti yhdessä Anjalan, Sippolan ja Inkeroisten kanssa Anjalankosken seurakunnan 1999.

Anjalankosken seurakunta kuuluu Kouvolan seurakuntayhtymään. Yhtymän muut seurakunnat ovat Elimäen, Kouvolan, Kuusankosken ja Valkealan seurakunnat sekä Jaalan kappeliseurakunta.

Burnout vei moneksi vuodeksi työkyvyn

Timo Pokki vihittiin papiksi 1987 ja hän toimi pappina Anjalassa ja Lahdessa, jossa hän oli myös Launeen seurakunnan kirkkoherra.

Pokki oli myös Lahden diakoniasäätiön johtaja, missä tehtävässä hän koki burnoutin, loppuun palamisen, ja joutui jättämään tehtävän vuonna 2012. Hän oli usean vuoden ajan työkyvytön.

– Olen puhunut julkisuudessa aiheesta, koska koen sen osaksi asian hyväksymistä. Olen asian kanssa nyt sinut. Mutta en silti kutsu sitä hienoksi kokemukseksi tai opettavaiseksi elämävaiheeksi. Jos mahdollista, olisin voinut elää ilman sitä kokemusta.

Pokki kertoo Kotimaalle suunnittelevansa kirjaa masennuksen teologiasta.

Burnoutin jälkeen Pokki toimi Perheniemen opiston rehtorina ja on sittemmin ollut opiston tuntiopettaja. Hän on saanut myös apurahan tutkimustyötä varten. Pokki on tehnyt keikkapapin töitä Heinolassa, Valkealassa ja Asikkalassa.

– Kun minulta on kysytty, missä on hengellinen kotini, niin kyllä se on aina ollut paikallisseurakunnassa. Nyt olen aktiivisesti mukana Heinolassa.

Pokki aikoo jäädä asumaan Heinolaan, josta hänen vaimonsa on kotoisiin. Tarkoitus on kuitenkin hankkia kakkosasunto Kouvolasta.

– Olin iloisesti yllättynyt valinnasta, olenhan jo 60-vuotias. Ainakaan tässä kohdassa kirkossa ei ole rekrytoinneissa ikärasismia.

Pokki sanoo, että hän tunnistaa viidennen herätysliikkeen vaikutuksen ajatteluunsa. Hän istui hetken myös Kansan Raamattuseuran hallituksessa.

Timo Pokki on dogmatiikan dosentti, hänen 1999 valmistunut väitöskirjansa käsitteli Billy Grahamia ja tämän näkemystä kääntymisestä ja pyhityksestä.

Anjalankosken seurakunnan nykyinen kirkkoherra Eija Murto jää eläkkeelle 1. tammikuuta 2022.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Keikkapappi Timo Pokki valittiin kirkkoherraksi Anjalankosken seurakuntaan