Kaupunkilähetyksellä merkittävä rooli hyvinvointivaltion luomisessa

Kulhia_AliAli Kulhia on selvittänyt ensi kertaa väitöskirjatasolla avioliittoneuvonnan syntyhistoriaa ja kehitysvammaisten teollisen työtoiminnan ja tuetun asumisen tuloa Suomeen. Kulhia osoittaa, että kyseiset sosiaaliset innovaatiot otettiin käyttöön Suomessa Tampereen Kaupunkilähetyksessä.

- Tämän mahdollistivat kyvykkäät asioiden eteenpäin viejät, hyvät verkostot kaupungin hallintoon ja yhdistyksen järkevä kiinteistöjen käyttö, Kulhia toteaa.

Väitöstutkimus tuo tietoa perinteisen diakoniatyön ja sota-ajan moraalitalouden kutsumustyön kehittymisestä nykyaikaiseksi sosiaalipalvelutoiminnaksi muun muassa avioliittoneuvonnan, lasten ja nuorten suojelu- ja huoltotyön, päihdetyön, vanhushuollon sekä kehitysvammatyön näkökulmasta.

Teologian lisensiaatti Ali Kulhian väitöskirja Uutta, vanhaa ja lainattua. Tampereen Kaupunkilähetyksen kristillissosiaalisen työn asemoituminen hyvinvointivaltion rakentumisessa vuosina 1939-1973 tarkastettiin lauantaina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Oppialaltaan Kulhian tutkimus lukeutuu Suomen ja Skandinavian kirkkohistoriaan.