Kauniaisissa seurakuntien hautapaikat ovat uurnalehdossa

Kauniaisissa on seurakunnallisesti ainutlaatuinen hautausjärjestely. Siellä seurakuntayhtymän ainoa hautausmaa sijaitsee kirkon yhteydessä, maanalaisessa uurnalehdossa.

Kolumbaario eli uurnalehto sisältää laajan tilan, jonka kalliohautaan ripotellaan vainajan tuhkat tai jonka seinämään tuhkauurnat asetetaan.

– Kauniaisten seurakunnilla ei ole maanpäällistä hautausmaata. Maanpäällisen hautausmaan Kauniaisissa omistaa kaupunki, joka siitä sitten myös huolehtii, kertoo Kauniaisten seurakuntayhtymän ylivahtimestari Jukka Sipponen.

Kauniaisten maanpäällinen hautausmaa on yhä Suomen ainoa kunnallinen hautausmaa. Kauniaisten kirkon uurnalehto on toiminut seurakuntiensa jäsenille hautapaikkana vuodesta 1998, ja sen 500 hautasijasta on käyttämättä noin 70 prosenttia. Yhteen hautasijaan mahtuu kolmesta viiteen uurnaa.

Kauniaisten kolumbaario on ainutlaatuinen myös arkkitehtuuriltaan. Sen on suunnitellut Kristian Gullichsen, joka myös suunnitteli vuonna 1983 valmistuneen Kauniaisten kirkon. Yksi hienoimmista toteutuksista on kirkkosalin ja kolumbaarion yhdistävä elämän virta.

Kolumbaarion arkkitehtuuriin pääsee tutustumaan aukioloaikojen osalta vaivattomasti: se on avoinna joka päivä kello 9–18 ja joulun sekä pääsiäisen aikaan kello 21:teen.

Kuvat ja video: Maija Saari

Lue myös:

Hautausmaa kirkon kellarissa – Katso video