Kauneimpiin joululauluihin on kohdistunut huijausyrityksiä – Suomen Lähetysseura muistuttaa, että tilaisuudet ovat aina ilmaisia

Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet ovat joutuneet huijausyritysten kohteeksi Facebookissa. Verkkotilaisuuksista on luotu lukuisia varjosivuja, joita on helposti erehtynyt luulemaan aidoiksi Kauneimmat joululaulut -tapahtumasivuiksi.

Huijaussivustojen tavoitteena on ollut saada korttimaksuja niiltä, jotka ovat halunneet seurata tilaisuutta.

– Huomasimme ensimmäiset feikkitilit ja tapahtumat jo viime viikon lopulla ja olemme siitä lähtien järjestelmällisesti ilmiantaneet niitä Facebookille. Emme kuitenkaan siinä vaiheessa vielä itsekään ymmärtäneet, miten laajasta ja organisoidusta huijauksesta tässä on kyse. Eilen illalla Tampereen seurakuntien tilaisuuden myötä selvisivät toiminnan laajuus ja tavat, joilla huijauksia yritetään tehdä, Suomen Lähetysseuran varainhankinnan päällikkö Hanna Kalanne kommentoi Kotimaalle.

Kalanteen tiedossa on ihmisiä, jotka ovat joutuneet huijatuiksi. Siitä, kuinka monta heitä on ja mitä kaikkia keinoja huijaamiseen on käytetty, Kalanteella ei ole tietoa.

– Ainakin on tiedossa, että ihmisiltä on pyydetty luottokorttitietoja. Hyvin aidon oloisella huijaussivulla oli suoratoiston linkki, josta klikatessa tuli pyyntö luovuttaa luottokorttitieto, jotta toisto voi alkaa. Rahaa pyydettäessä on myös vedottu ihmisten haluun auttaa maailman lapsia. Osa pyynnöistä on myös naamioitu tapahtuman osallistumismaksuiksi tai pyynnöksi tukea tapahtuman järjestäjiä, Kalanne sanoo.

Huijaussivuja ilmaantui Kalanteen mukaan lisää sitä mukaa kun niitä yritettiin estää.

Suomen Lähetysseura on ollut yhteydessä poliisiin ja tehnyt rikosilmoituksen.

– Lisäksi koetamme nyt mahdollisimman nopeasti ohjeistaa seurakuntia siihen, miten he voivat varautua vastaaviin tilanteisiin. Olemme myös olleet useaan otteeseen yhteydessä Facebookiin, saamatta sieltä apua tilanteeseen, ainakaan vielä.

Kalanne muistuttaa, että Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet ja -verkkotapahtumat ovat aina ilmaisia osallistujille. Mahdolliset lahjoitukset on turvallisinta tehdä osoitteessa kauneimmatjoululaulut.fi/lahjoita.

Huijaustapahtumaa voi epäillä, jos tapahtuman järjestäjä on jokin muu taho kuin seurakunta, Kauneimmat joululaulut tai Suomen Lähetysseura. Jos järjestäjätahoja klikkaillessa vastaan tulee englanninkielistä tekstiä tai linkki, joka ohjaa kirjautumisen takana olevalle sivustolle, kyse on huijauksesta.

Entä miten pitää toimia, jos huomaa joutuneensa huijatuksi?

– Tärkeintä on heti ensin olla mahdollisimman nopeasti yhteydessä omaan pankkiin ja kertoa tilanteesta. Samalla kannattaa kysyä pankin ohjeita mahdollisesta luottokortin kuolettamisesta. Parhaassa tapauksessa sieltä voidaan estää tilisiirto huijarille. On myös tärkeää tehdä oma rikosilmoitus poliisille, Kalanne ohjeistaa.

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliLuther poltti paavin bullan Wittenbergissä tasan 500 vuotta sitten
Seuraava artikkeliElokuva Pauliina Rauhalan Taivaslaulu-romaanista sai Kirkon mediasäätiön suurimman tuotantotuen

Ei näytettäviä viestejä