Katoliset haastavat Obaman hallinnon oikeuteen

Merkittävä joukko yhdysvaltalaisia katolisia järjestöjä on haastanut presidentti Barack Obaman hallinnon oikeuteen. Haastajien joukossa on muun muassa kolmetoista katolista hiippakuntaa. Kyseessä on yksi maan kaikkien aikojen suurimmista uskonnollisista oikeusjutuista.

Katoliset järjestöt katsovat hallinnon terveydenhuollon uudistuksen loukkaavan niitä, joiden usko kieltää käyttämästä tai hyväksymästä ehkäisyvälineitä. Uudistus edellyttää, että työnantajan terveysvakuutuksen tulee kattaa myös ehkäisykulut mukaan lukien jälkiehkäisy sekä sterilisaatio. Säännöksiä rikkovia rangaistaan tuntuvilla sakoilla.

Yhdysvaltojen katolisen piispainkokouksen johtaja, kardinaali Timothy Dolan syytti Obaman kiristävän kirkkoa uudistuksellaan. Hänen mukaansa kirkko on pyrkinyt neuvottelemaan kysymyksestä hallinnon ja lainsäätäjien kanssa tuloksetta. Koska aika on loppumassa, on oikeudenkäynti Dolanin mukaan ainoa tapa ratkaista asia. Piispainkokous ei kuitenkaan ole mukana historiallisessa suurkanteessa.

Yhdysvalloissa on pohdittu myös miten  tilanne vaikuttaa katolisten äänestyskäyttäytymiseen marraskuun presidentinvaaleissa.