Katolinen hiippakunta julkaisi kymmenien seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytettyjen nimet USA:ssa

Yhdysvaltojen Pennsylvanian osavaltion katolisen kirkon piispa julkaisi keskiviikkona kymmenien seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytettyjen nimet. Listalla on nimetty yhteensä 71 papiston ja pappisseminaarin jäsentä. Varhaisimmat tapaukset ovat 1940-luvulta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Syytettyinä olevat henkilöt poistetaan kaikilta kunniapaikoilta koko Pennsylvaniassa sijaitsevasta Harrisburgin hiippakunnasta, hiippakunta sanoo lausunnossaan.

Myös jokaisen kuluneina seitsemänä vuosikymmenenä työskennelleen piispan nimi poistetaan hiippakunnan rakennuksista sen merkiksi, etteivät he ole kunnolla käsitelleet väärinkäytöksiä.

– Olen syvästi surullinen ja pyydän anteeksi hyväksikäytön uhreilta, katolilaisilta ja kaikilta muilta niitä väärinkäytöksiä, joita tapahtui ja joissa kirkon työntekijät epäonnistuivat suojelemaan lapsia, Harrisburgin hiippakunnan piispa Ronald Gainer sanoo lausunnossaan.

Hänen mukaansa on tärkeää, että ihmiset tietävät syytettyjen nimet. Hiippakunta ei ole kuitenkaan arvioinut sitä, ovatko syytetyt, joista osa on jo kuollut, syyllistyneet väärinkäyttöön, Gainer kertoo.

Pennsylvanian osavaltion korkein oikeus on määrännyt välimiesoikeuden raportin julkaistavaksi alueen kuudesta katolisesta hiippakunnasta, mukaan lukien Harrisburgin hiippakunnasta, seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia koskien. Raportti on määrä julkaista tässä kuussa, selviää tuomioistuimen asiakirjoista.

Raportissa aiotaan muokata joitakin nimiä, sillä osa syytetyistä on pyytänyt suojelemaan omaa identiteettiään.

Roomalaiskatolinen kirkko käsittelee hyväksikäyttötapauksia myös muualla Yhdysvalloissa. Paavi Franciscus hyväksyi lauantaina Washingtonin entisen arkkipiispan, kardinaali Theodore McCarrickin eropyynnön. Kirkon amerikkalaiset virkailijat totesivat, että kardinaalia koskevat syytökset 16-vuotiaan pojan hyväksikäytöstä vuosikymmeniä sitten olivat uskottavia ja perusteltuja.

Kuva: Bruce Andersen / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.5. Pyhien Pietarin ja Paavalin katedraali Philadelphiassa Pensylvaniassa. Katedraali on Philadelphian roomalaiskatolisen arkkihiippakunnan pääkirkko.

Lue myös:

Yhdysvaltalaista arkkipiispaa syytetään seksuaalisesta hyväksikäytöstä – "Ei muistikuvaa tapahtuneesta"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.