Kastlähteellä juhlistettiin helluntaina kristinuskon saapumista Lohjalle

Kastlähteelle Lohjan Virkkalaan kokoontui helluntaina lähes sadan hengen ekumeeninen joukko rukoilemaan, veisaamaan ja kuuntelemaan vanhaa kirkkolaulua. Tilaisuudessa juhlistettiin paitsi koko kristillisen kirkon syntymäpäivää myös kristillisen elämän syntyä Lohjalla.

Kastlähteessä on mahdollisesti kastettu ensimmäisiä lohjalaisia kristityiksi jo 1200-luvun alussa, jolloin tanskalainen Lundin arkkipiispa Anders Sunesen johti yhdessä veljensä kanssa ensimmäistä tanskalaisten ristiretkeä Suomeen. Tuolloin Lohjalla arvioidaan asuneen 100–200 henkeä.

Toinen vaihtoehto on, että kristinusko rantautui Lohjalle Birger Jaarlin Hämeeseen tekemän ristiretken yhteydessä 1250-luvun tietämillä, jolloin Kastlähteessä olisi suoritettu kasteita.

Gregoriaanista kirkkolaulua esitti tilaisuudessa neljä miestä Schola Gregoriana Aboensis -kuorosta ja ortodoksista laulua lohjalainen isä Kalevi Kasala, Päivi Kasala sekä kanttori Joakim Pietarinen.

Voimakas tuuli sai osallistujat pitämään kiinni hatuistaan, mutta äänentoiston avulla kuuluvuus oli kuitenkin kohtuullinen. Rukoushetkessä puhuivat muun muassa Lohjan seurakunnan kirkkoherra Juhani Korte, Virkkalan aluekappalainen Hanna Tolonen ja ruotsinkielisen työn pastori Tanja Louhivuori.

RUKOUSHETKEN JÄLKEEN Virkkalan kirkolla tarjottiin nokipannukahvit ja Kastlähteen historiasta kertoi eläkkeellä oleva Lohjan lukion uskonnon, psykologian ja historian opettaja Simo Jouhi.

Vanhan perimätiedon mukaan Kastlähteellä sekä sen läheisyydessä Kyrkstadissa ovat Lohjan kirkollisen elämän juuret ja Lohjan ensimmäisen kirkon paikka.

Lohjalle saapui 1200-luvulla väestöä niin Hämeestä, Varsinais-Suomesta kuin Ruotsistakin, luultavasti myös Virosta. Hyvät viljelysmaat houkuttelivat.

Varmaa, kirjallisiin lähteisiin perustuvaa tietoa Kastlähteen historiasta ei ole. Jouhi kuitenkin kertoi, että 1700-luvun alun muutoin täysin ruotsinkielisessä kartassa Kastmäki mainitaan suomeksi. Suomenkielisen nimen säilymisellä arvellaan olevan joku syy. ”Paikan nimi on paikan muisti”.

Virkkalasta Inkoon satamaan rakennettiin uusi tie palvelemaan Lohjan Kalkkitehtaan tarpeita 1960-luvulla. Tuolloin alkuperäinen Kastlähde jäi tielinjauksen alle. Vesisuoni kuitenkin purkautui edelleen pintaan tien vieressä.

Nykyisin Kastlähteellä sijaitsee muistomerkki, jonka ovat pystyttäneet Lohjan Kotiseutututkimuksen Ystävät ja Lohjan seurakunta vuonna 2005.

Kastlähteeltä alkaa pyhiinvaellusreitti Lohjan Pyhän Laurin kirkkoon. Patikointioppaana toimii Citynomadi-sovellus.

Tilaisuus oli osa Lohjan kaupungin 700-vuotisjuhlavuotta. Samalla juhlistettiin myös 70 vuotta täyttävää Virkkalan kirkkoa.

Kuva: Emilia Karhu

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliEnontekiön uusi kirkkoherra Teemu Aalto: ”Odotan positiivisella mielellä Lapin ihmisiä”
Seuraava artikkeliVäitös: Tiiviistä uskonnollisesta yhteisöstä irtautuminen voi tuottaa syvää surua, syyllisyyttä ja häpeää, jota terveydenhuollossa ei osata kohdata ja hoitaa

Ei näytettäviä viestejä