Kanttorille ehdollista vankeutta pahoinpitelyistä – Kirkkoherra: Työnantaja saa puuttua vain työn tekemistä koskeviin asioihin

Eteläsuomalainen kanttori on saanut käräjäoikeudelta kolmen kuukauden ehdollisen vankeustuomion entisen puolisonsa pahoinpitelyistä. Tuomio annettiin helmikuun lopussa.

Syytteitä vuonna 2016 tapahtuneista teoista oli kaikkiaan kuusi: viisi pahoinpitelyä ja yksi lievä pahoinpitely.

Oikeus totesi päätöksessään, että yksittäisinä teot voisivat olla sovitettavissa sakoilla, mutta koska teot toistuivat lyhyen ajan sisällä ja kohdistuivat silloiseen aviopuolisoon, vankeusrangaistus oli perusteltu. Rikoksen vakavuus, rikoksesta ilmenevä tekijän syyllisyys tai tekijän aiempi rikollisuus eivät kuitenkaan oikeuden mukaan edellyttäneet ehdottomaan vankeuteen tuomitsemista.

Kanttori on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Kanttorin esimies, eteläsuomalaisen seurakunnan kirkkoherra, kommentoi tuomiota Kotimaa24:lle.

– Tilanne on ikävä kaikille osapuolille ja kaikista näkökulmista. Väkivalta ei kuulu kirkon arvoihin. Tässä tapauksessa on kyse työntekijän yksityiselämässä tapahtuneista asioista ja niihin liittyvästä tuomiosta. Työnantajalla on mahdollisuus ja oikeus puuttua vain sellaisiin asioihin, jotka koskevat työn tekemistä. Työnantaja ei myöskään saa seurata työntekijän yksityiselämää.

Kirkkoherra kertoo, ettei ollut etukäteen tietoinen kanttorin saamasta syytteestä.

– Olen puhunut asiasta kapitulin lakimiehen kanssa. Vain pappien rikostuomiot tulevat kapituleille tiedoksi ja käsittelyyn, eivät muiden työntekijöiden. Sekin pitää muistaa, että tuomio ei vielä ole lainvoimainen.

Kirkkoherran mukaan työyhteisössä on valmistauduttu tilanteisiin, joissa seurakuntalaisilta tulee kysymyksiä kanttorin saamasta tuomiosta.

Kuva: Olli Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.