Kanttori pelkää hyväksikäyttöasian hautautuvan naispappeuskeskustelun alle

Rainio_HeikkiHeikki Rainio katsoo keskustelutilaisuuden johtuvan siitä, että hän on kritisoinut liian avoimesti lestadiolaisen liikkeen johtoa julkisuudessa velloneiden lasten hyväksikäyttötapausten käsittelyn vuoksi.

Turun Maarian seurakunnan johtava kanttori Rainio esitti kritiikkinsä 12.4. Turun Sanomissa .

- Suurin vaara on se, että virkakysymys nousee liikkeessä päivänpolttavaksi, mutta lasten hyväksikäyttöongelma jää jalkoihin. Pitäisi keskustella siitä, mikä liikkeen opetuksessa tai tavoissa on sellaista, että se on mahdollistanut satojen ihmisten elämän pilaamisen, Rainio lataa Kotimaa24:lle.

- Liikettä on perinteisesti johdettu erittäin autoritaarisesti. Ei ole totuttu siihen, että tulee tällaisia kannanottoja. Ei ole myöskään koskaan ollut tällaista, että olisi näin iso määrä tullut hyväksikäyttötapauksia julkisuuteen. Olisi tärkeää, että liikkeeseen tulisi luottamuksellinen ja avoin ilmapiiri, jossa voisi keskustella kaikista asioista turvallisella mielellä. Mutta keskustelukulttuuri on aika lailla traumatisoinut. Ihmisillä on niin suuri trauma takavuosien hoitokokouksista, että he eivät uskalla yksinkertaisesti puhua.

Rainio ei ole muun muassa katsonut hyvällä sitä, että liikkeen johtokunta antoi hyväksikäyttötapauksia käsiteltäessä nopeasti tukensa SRK:n johtohenkilöille. Turun rauhanyhdistyksen toiminnassa Rainio ei usko olevan mitään, joka ei jo olisi tullut päivänvaloon.

Rainio ei halua vähätellä naispappeuskeskusteluakaan, vaikka ei itse ota siihen kantaa. Kritiikkinsä lomassa hän toteaa myös jo nähneensä joitakin pyrkimyksiä entistä parempaan suuntaan hyväksikäyttöasioiden käsittelyssä.

Turun rauhanyhdistyksen keskustelutilaisuus johtunee myös Rainion viranhoidosta. Siihen on Rainion mukaan liittynyt senkaltaista julkista taiteellista toimintaa, joka voi olla vierasta vanhoillislestadiolaiselle perinteelle. Rainio toteaa, että keskustelutilaisuus on täysin vapaaehtoinen.

Toinen keskusteluun menevä henkilö, jonka puhujanoikeudet ovat uhattuna, on arkkipiispan teologinen sihteeri Risto Leppänen. Hänen vaimostaan on tulossa vanhoillislestadiolaisen liikkeen ensimmäinen naispappi. Sinänsä rauahanyhdistyksestä ei ole suoraan sanottu, että asia olisi keskustelun taustalla.

- Haluan ensiksi käydä rehellisen keskustelun Turun rauhanyhdistyksen johtokunnan jäsenten, puhujien ja pappien kesken, Leppänen sanoo Kotimaa24:lle.

Helsingin Sanomat kertoi tänään arkkipiispa Kari Mäkisen olevan huolestunut herätysliikkeen tavasta painostaa liikkeeseen kuuluvia, naispappeuden hyväksyviä kirkon työntekijöitä.

Lue myös: S RK: Hyväksikäyttötapauksissa ei ole osattu toimia oikein

Lestadiolaisjohtaja: Ketään ei ole vielä hyllytetty

Kirkkoon ensimmäinen vanhoillislestadiolainen naispappi