Kansanedustaja esittää muutosta uskonnonopetukseen

koulu_pulpetit205Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on jättänyt hallitukselle toimenpidealoitteen nykyisen uskonnon oppiaineen korvaamisesta kaikille yhteisellä uskontotiedon ja etiikan oppiaineella. Aloitteen ovat allekirjoittaneet myös muut sivistysvaliokunnan sosialidemokraattiset jäsenet Tuula Peltonen, Anneli Kiljunen ja Pauliina Viitamies.

Eloranta perustelee aloitettaan muun muassa nykyisen oman uskonnon opetuksen aiheuttamilla kustannuksilla. Hän kysyy myös, "missä määrin kuntien ja valtion tulee tukea eri uskontokuntien kasvatustehtävää".

- Nykyistä järjestelmää ei voida enää tänä päivänä pitää tarkoituksenmukaisena. Peruskouluissa tulisi siirtyä kaikille uskontokunnasta riippumatta yhteiseen uskontotiedon ja etiikan oppiaineen opetukseen, jossa käsitellään laajasti eri maailmankatsomuksia ja uskontoja. Tähän uskontotiedon oppiaineeseen kuuluisi arvokasvatuksen ja etiikan osa-alueiden lisäksi eri uskonnot ja maailmankatsomukset, Eloranta esittää.

Hän katsoo myös, että kaikille yhteinen oppiaine helpottaisi opetuksen sirpalemaisuutta ja työjärjestyksen laadintaa kouluissa.

Hallitus valmistelee paraikaa perusopetuksen tuntijakoa. Elorannan omaa puoluetta edustava opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) kertoi lokakuussa Kotimaa24:lle, ettei hän usko, että uskonnonopetuksen malliin ja määrään olisi tulossa muutoksia.

Lue myös: Ministeri Gustafsson: Tuskin uskontoon kajotaan