Kannatus­puheen­vuoro: Jukka Jämsén Lapuan hiippa­kunnan piispaksi

Piispaehdokas, rovasti Jukka Jämsén. Kuva: Aapo Jämsén / Kirkon kuvapankki

Lapuan hiippakunnan piispanvaalin ensimmäinen kierros käydään 2.11. Kotimaa tarjoaa kaikille neljälle ehdokkaalle tilaa yhdelle kannatuskirjoitukselle Kotimaa-lehdessä ja Kotimaa.fi:ssä.

***

Millaisessa kirkossa haluaisit palvella ja nähdä lastesi kasvavan?

Innostus ja ilo ovat käsin kosketeltavia, kun seurakunnassa kokoonnutaan lauantaiaamuisin pieniin yhteisöihin. Seurakuntalaiset oppivat tuntemaan toisensa ja rukoilevat yhdessä kukin vuorollaan. Seuraavan päivän kolehteihin valmistaudutaan ja ne jopa kootaan ennakkoon. Diakoniset tarpeet kerrotaan jumalanpalveluksen yhteydessä.

Toisessa seurakunnassa kokoonnutaan Raamatun äärelle ja rukoilemaan ennen työpäivää ja tietenkin sunnuntaisin. Monet kertovat, kuinka Jeesus on ilmestynyt heille tai pysäyttävällä tavalla puhutellut heitä, ennen kuin he ovat lähteneet seuraamaan häntä.

Kuulostaako hienolta? Ensimmäinen esimerkki on Tansaniasta, toinen Etiopiasta. Tällaisia yhteisöjä syntyy, koska ihmisille on tärkeää muun muassa evankeliumin uskominen, Raamatun lukeminen ja rukoileminen yhdessä, Jeesuksen anteeksiantamuksen kokeminen sekä rukousvastauksien jakaminen.

Etiopiassa paikallinen Mekane Yesus on maailman suurin ja nopeimmin kasvava kansallinen luterilainen kirkko. Se on esimerkki siitä, miten kirkko kasvaa koko ajan maailmalla, erityisesti muualla kuin kehittyneissä länsimaissa. Mikä meitä estää pyrkimästä samaan? Kysymmekin, mikä saa kirkkomme nousemaan nykytilanteesta, jossa sen sanoma ei kosketa tai kiinnosta ja mistä uskonyhteisömme ulkopuoliset tahot yhä useammin meitä kritisoivat.

Kirkon talouden ja rakenteiden supistumiskehityksen vaihtoehtona on elää todeksi Raamatun sanomaa.

Ratkaisu on palata alkujuurille, lähteelle. Kirkko lähti liikkeelle elävän veden lähteen löytymisestä, kun Jumala lähetti Jeesuksen luoksemme. Jeesuksen ristinkuolema ja ylösnousemus puhkaisivat meille pelastuksen lähteen. Kirkon elämä voidaan nähdä tuon elävän veden nauttimisena ja sen viemisenä eri tavoin ihmisten ulottuville sekä tietysti ihmisten tuomisena tälle lähteelle.

Suomessakin on mahdollista uudelleenorganisoida seurakuntien toimintaa, innostaa rukoukseen, Raamatun lukemiseen, toisista välittämiseen ja elävään yhteyteen Jeesuksen kanssa. Kirkkoherroilla ja piispoilla on aitiopaikka käyttää osaamistaan kirkkomme hyväksi.

Rovasti Jukka Jämsénin valinta piispaksi olisi vastaus edellä kuvattuun tarpeeseen. Jukka on elänyt uskoaan todeksi sekä Suomessa että maailmalla ja ollut uudistamassa yhteisöjä. Jukka elää sydän auki ihmisille ja kirkolle sekä haluaa kutsua jokaisen ihmisen Kristus-lähteelle uudistumaan ja voimistumaan sekä löytämään evankeliumin ilon. Tähän Jukka voisi piispana meitä entistä paremmin rohkaista ja opastaa.

***

Marja Palo, pastori, Seinäjoki

Timo Kaukomaa, VTT, pastori, Vaasa

Päivi Kuismanen, pastori, Laihia

Miika Kallio, pastori, Vaasa

Jari Friman, kirkkoherra, Mustasaari

Aapo Tähkäpää, opiskelija, muusikko, Muurame

Anna Maria Siljander, pastori, majatalon pitäjä, Keuruu

Inka Palojärvi, varhaiskasvatuksen lastenhoitaja, Kauhava

Yrjö Ojala, kirkkovaltuuston edustaja, Kurikka

Pasi Heikkilä, kirkkovaltuuston varapj., Muurame

Kai Jantunen, pastori, hiippakuntadekaani emeritus, Jyväskylä

Pirkko Weijo, opettaja, Jyväskylä

Juha Palo, tekninen päällikkö, pastori, Seinäjoki

Samuel Mäkinen, FM, pastori, Kauhava

Juho Puhto, pastori, Jyväskylä

Raine Äyräväinen, luokanopettaja, Muurame

Vihtori Leskelä, pastori, Isokyrö

Kaikkien tukijoiden lista on julkaistu Jukka Jämsénin verkkosivuilla.