Kannatus­puheenvuoro: Jouko Ala-Prinkkilä Lapuan hiippa­kunnan piispaksi

Piispaehdokas, kirkkoherra Jouko Ala-Prinkkilä. Kuva: Anne Kujanpää / Kirkon kuvapankki

Lapuan hiippakunnan piispanvaalin ensimmäinen kierros käydään 2.11. Kotimaa tarjoaa kaikille neljälle ehdokkaalle tilaa yhdelle kannatuskirjoitukselle Kotimaa-lehdessä ja Kotimaa.fi:ssä.

***

Lapuan hiippakunta tarvitsee piispakseen teologian tohtori, lääninrovasti Jouko Ala-Prinkkilän kaltaisen sillanrakentajan, koska jakolinjoja korostava kirkkopolitiikka uhkaa hajottaa kirkkomme ykseyden ja sen jäsenten yhteyden.

Ala-Prinkkilä arvostaa suuresti luterilaisia juuriaan mutta myös yhteyttä erilaisiin kristittyihin. Hänen mukaansa kirkkojen välisissä keskusteluissa käytettyä sovitetun erilaisuuden periaatetta voidaan soveltaa myös omaa kirkkoamme jakavien kysymysten ratkaisemisessa: "Uskomme Jeesukseen Kristukseen, joka on sovittanut erilaiset ihmiset yhteyteen Jumalan ja toistensa kanssa. Jos kuljemme kohti Kristusta, niin kuljemme samalla lähemmäksi toisiamme."

Ala-Prinkkilällä on monipuolinen ja pitkä kokemus kirkollisesta työstä ja johtamisesta. Hän on toiminut nuorisopastorina Kauhajoella ja sairaalatyöstä vastaavana kappalaisena kaksikielisessä Kristiinankaupungissa. Vuodesta 2001 hän on toiminut Kauhajoen seurakunnan kirkkoherrana ja vuodesta 2005 Kauhajoen rovastikunnan lääninrovastina.

Lapuan hiippakunnan pappisasessorina (2007–2013) Ala-Prinkkilälle on kertynyt kokemusta hiippakunnan hallinnosta ja piispan avustamisesta. Piispainkokouksen jäsenenä (2010–2012) hän on tutustunut koko kirkkomme hallintoon ja piispojen yhteistyöhön. Ekumeenisen toimikunnan jäsenenä Ala-Prinkkilällä on näköalapaikka maailmanlaajuiseen kirkkoon. Hän on myös työskennellyt amerikansuomalaisten pappina Floridassa sekä edustanut kirkkoamme ulkomailla.

Pappisliitto nimitti Ala-Prinkkilän Vuoden Papiksi 2009. Nimitysperusteluissa todetaan seuraavasti: "Ala-Prinkkilä on opittu tuntemaan uudistushenkisenä ja asiallisena, hyväntuulisena ja helposti lähestyttävänä pappina. Kirkkoherrana hän on ollut uudistamassa seurakunnan toimintaa ja hallintoa yhteisvastuullisempaan suuntaan. Lääninrovastina hän on tukenut seurakuntien yhteistyön lisäämistä. Hän johti ammattitaitoisesti seurakuntansa sielunhoitotyötä Kauhajoen ampumistragedian jälkeen."

Jouko pyrkii uudistamaan seurakuntatyötä pitkäjänteisesti, osallistavasti sekä luterilaisuuteen sopivasti. Kauhajoen seurakunnan uusin strategia Ovet auki armoon syntyi luottamushenkilöiden ja työntekijöiden yhteistyönä koronavuoden 2020 aikana. Johtoryhmä toimi strategiaprosessin ohjausryhmänä. Prosessissa hyödynnettiin kirkkomme yhteistä strategiaa sekä kauhajokisille tehtyjä kyselyitä ja syvähaastatteluita.

Uuden strategiakauden hankkeita ovat muun muassa:

– Kristillinen ryhmäperhepäiväkoti, joka aloitti toimintansa tänä syksynä.

– Vapaaehtoistyön kehittäminen Lakeuden lähimmäiset -hankkeen avulla lähialueen seurakuntien, kuntien ja yhdistysten kanssa.

– Kirkko kyläilee -hanke, jossa perinteiset kyläkinkerit korvataan seurakunnan ja kyläkuntien yhdessä toteuttamilla tapahtumilla.

– Sunnuntain korostaminen seurakunnan viikkotoiminnassa. Suunnitteilla on mm. ateriointimahdollisuus sekä lapsiperheille suunnattua toimintaa messun jälkeen.

– Seurakuntaelämän kehittäminen verkossa (mm. vuorovaikutteinen Alfa-kurssi).

– Kauhajoen kirkon avaaminen omaehtoista hiljentymistä varten arkisin kello 9–21.

– Ympäristön ja luonnon huomioiminen: Majaniemen leirikeskukseen on hankittu ympäristöystävälliset aurinkopaneelit ja leirikeskuksen palveluita kehitetään Geopark-statuksen saaneen läheisen kansallispuiston tarpeisiin.

Ala-Prinkkilä tunnetaan myös taitavana puhujana ja kirjoittajana. Hän hallitsee sekä vuorovaikutteisen sosiaalisen median että yhteistyön perinteisen median kanssa. Kristinuskon puolustamisesta väitöskirjansa tehneenä hän osaa perustella kristinuskon merkityksellisyyden aikamme ihmisille.

***

Kannattajaryhmän puolesta:

Juha Muilu, rovasti, Jyväskylä

Taija Hakola, kirkkovaltuutettu, Kauhajoki

Hanna Tuura, Herättäjä-Yhdistyksen aluesihteeri, Isokyrö

Olli Kiukkonen, kirkkovaltuutettu, Kauhajoki

Anne Flinkkilä, kirkkovaltuutettu, Seinäjoki

Antti Niemi-Aro, maakuntaneuvos, Kauhajoki

Krister Koskela, rovasti, Vaasa

Tuomas Koivuniemi, kirkkovaltuuston puheenjohtaja, Kauhajoki

Marjatta Hautala, kirkolliskokousedustaja, Kauhajoki

Jaakko Rusama, dosentti, Helsinki

Päivi Nummijoki, kirkkovaltuutettu, Kauhajoki

Esko Kallio, rovasti, Alajärvi

Outi Viitikko, kirkkovaltuutettu, Karijoki

Risto Krogerus, rovasti, Jyväskylä

Raija Kuusisto, kirkkovaltuutettu, Kauhajoki

Jouko Ala-Prinkkilän verkkosivuihin voi tutustua täällä.