Kannatuskirjoitus: Terhi Kairasta seuraava piispa Lapuan hiippa­kuntaan

Piispaehdokas, hiippakuntadekaani Terhi Kaira. Kuva: Mika Nuorva

Lapuan hiippakunnan piispanvaalin toinen kierros käydään 23.11. Kotimaa tarjoaa molemmille loppusuoran ehdokkaille tilaa yhdelle kannatuspuheenvuorolle Kotimaa-lehdessä ja Kotimaa.fi:ssä.

***

Lapuan hiippakunnassa on edessä piispanvaalin toinen vaalipäivä. Äänioikeutetuilla on mahdollisuus valita virkaan teologian tohtori Terhi Kaira. Hänellä on monipuolinen, lähes 25 vuoden työkokemus. Kairalla on tohtorikoulutuksen ja vastuullisten tehtävien tuomaa tietoa ja niissä osoitettua taitoa.

Terhi Kaira tuntee ajantasaisesti seurakuntien kehityshaasteet, toiminnalliset mahdollisuudet ja talouden raamit. Hänen johdollaan on tehty monet nykyiset kirkon työn linjaukset Ovet auki -strategioineen. Hänellä on henkistä ja fyysistä kyvykkyyttä rakentaa elinvoimaista kirkkoa yhdessä työntekijöiden, luottamushenkilöiden ja seurakuntalaisten kanssa. Kairan johtamistaidot ovat modernit ja monissa arjen haasteissa koetellut.

Piispaehdokas Terhi Kaira on perehtynyt Kirkkohallituksen eri tehtävissä, kirkolliskokouksessa ja hiippakuntadekaanina piispan viran keskeisiin tehtäviin. Hän tuntee vaikuttajat niin kirkossa kuin järjestökentällä ja yhteiskunnassa. Hän tahtoo edistää hyvää hallintotapaa ja päätöksenteon läpinäkyvyyttä. Tällä tavoin kirkon hallinto kevenee ja samalla kirkko muuttuu yhteisöllisempään, hengellisempään ja diakonisempaan suuntaan.

Terhi Kaira on osoittanut pitkäjänteistä kiinnostusta lasten ja nuorten elämää kohtaan. Koronan jälkeisessä ajassa tämä on ensiarvoista. Näille ikäryhmille on tärkeää myös Kairan painottama vastuullinen ja kohtuullinen elämäntapa. Luomakunnasta ja toisista ihmisistä välittäminen tuo turvaa, iloa ja merkityksellisyyttä. Kaira jaksaa nähdä vaivaa tärkeiden asioiden puolesta.

Terhi Kaira kohtaa ihmiset empaattisesti ja suuntautuu tulevaan valoisasti. Hänellä on taito sanoittaa kristillistä uskoa raikkaasti ja syvällisesti. Kairalla on kunnioittava tapa keskustella ja malttia paneutua myös toisen esittämiin näkökohtiin. Kaira on sitoutunut edistämään ratkaisuja ihmisten yhdenvertaisuuden toteutumiseksi toimien samalla kirkon yhteisten päätösten mukaisesti.

Ensimmäinen vaalikierros osoitti, että Terhi Kairalla on laajaa kannatusta kaikissa hiippakuntamme kolmessa maakunnassa. Tällä hetkellä yli 150 vaalissa äänioikeutettua on halunnut ilmaista hänelle julkisen tukensa.

Piispojen tulisi edustaa kirkon jäsenistöä. TT Terhi Kaira täydentäisi piispakuntaa hienolla ja ansiokkaalla tavalla ja veisi Lapuan hiippakunnan uudelle aikakaudelle.

Eija Harmanen, teologian tohtori, Ilmajoki

Jari Jaskari, perusopetusjohtaja, pastori, Seinäjoki

Reijo Kantonen, maatalousyrittäjä, kappelineuvoston puheenjohtaja, Pylkönmäki

Jukka Kiviniemi, yrittäjä, liikenneopettaja, seurakuntaneuvoston ja yhteisen kirkkovaltuuston jäsen, Vaasa

Laura Laitinen, kirkkoherra, Petäjävesi

Aila Lepistö, kirkkovaltuuston ja -neuvoston jäsen, Kurikka

Antti Maunumaa, kappalainen, Nurmo

Eero Pulkkinen, kirkkovaltuuston puheenjohtaja, Viitasaari

Pia Ruotsala, pappi, lähetystyöntekijä, perheneuvonnan kouluttaja, Kambodža/Kauhava

Riikka Uuksulainen, perheneuvoja, TT, pastori, Vaasa

Äänioikeutettuja tukijoita

Kannatuskirjoitus: Terhi Kairasta seuraava piispa Lapuan hiippakuntaan