Kannatus­kirjoitus: Matti Salomäki Lapuan hiippa­kunnan piispaksi

Lapuan hiippakunnan piispanvaalin toinen kierros käydään 23.11. Kotimaa tarjoaa molemmille loppusuoran ehdokkaille tilaa yhdelle kannatuspuheenvuorolle Kotimaa-lehdessä ja Kotimaa.fi:ssä.

***

Lapuan hiippakunnan piispanvaali on edennyt toiselle kierrokselle. Piispa on kirkon hallinnollinen virkamies, mutta ennen kaikkea hengellinen paimen. Paimen huolehtii laumansa suunnasta ja ravinnosta, rakentaa sen yhteyttä ja luotsaa sitä ajan haasteissa.

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan tuomiorovasti Matti Salomäki on sydämeltään paimen. Hän on toiminut seurakuntatehtävissä jo lähes kolmekymmentä vuotta. Papin ja kirkkoherran tehtävissä hän on kasvanut kokeneeksi sielunhoitajaksi, julistajaksi ja johtajaksi. Hän ei osaa vain puhua, vaan myös kuunnella. Elämän moninaisuus ja rosoisuus ja armon ikävä on tullut tutuksi tuhansien kohtaamisten aikana seurakunnan perustyössä, ilon ja surun juhlissa ja kohtaamisissa.

Tuomiorovasti Salomäki on myös kokenut johtaja. Hän on suorittanut kirkon johtamiskoulutukset sekä JET-koulutuksen ja toiminut menestyksekkäästi johtamistehtävissä jo lähes 20 vuotta. Viimeiset yhdeksän vuotta hän on toiminut tuomiorovastina ja tuomiokapitulin kollegion varapuheenjohtajana.

Matti Salomäki on toiminut luottamustehtävissä monipuolisesti niin kirkossa kuin sen ulkopuolellakin. Hän on toiminut muun muassa sairaalasielunhoidon, perheneuvonnan ja kehitysvammaistyön luottamushenkilönä. Hiippakunnallinen hallinto on tullut tutuksi kahden hiippakunnan hiippakuntavaltuustoissa. Kirkolliskokouksen jäsenenä hän on toiminut vuodesta 2016 lähtien. Salomäen vastuulla on ollut Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan ystävyysseurakuntatyö Viroon ja Unkariin ja hän on vieraillut seurakunnan lähetyskentillä.

Salomäki on varttunut lapsuudessaan herännäisympäristössä. Matkan varrella monet herätysliikkeet ja kirkkokunnat ovat tulleet tutuksi sekä työn että henkilökohtaisten yhteyksien kautta. Salomäki on ollut aktiivisesti mukana kristillisten seurakuntien yhteisissä rukoustapaamisissa omalla paikkakunnallaan.

Salomäen piispanvaalin tunnuslause Rohkeasti juurille – rohkeasti tulevaisuuteen korostaa kirkon omasta arvoperustasta nousevaa uudistamista. Raamatun ja luterilaisen uskontulkinnan pohjalta on tarpeen jatkuvasti arvioida muun muassa toimintamuotoja, kieltä ja kirkon rakenteita. Osana maailmanlaajaa Kristuksen kirkkoa on seurattava kansainvälistä teologista ja kirkollista kehitystä.

Salomäki yhtyy lämpimästi piispojen tuoreeseen kirjelmään Raamatusta, jossa haastetaan uudelleen Raamatun lukemiseen. Salomäki oli myös mukana allekirjoittamassa kirkolliskokousaloitetta rukouselämän vahvistamiseksi sekä evankeliumin nostamista esiin entistä rohkeammin myös omassa kirkossamme. Kirkon hengellinen uudistus nousee tältä pohjalta. Salomäen mielestä kaikkien kirkon kannanottojen tulee pohjautua Raamattuun ja luterilaiseen tunnustukseen. Siksi hän myös pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä liittona.

Salomäki haluaa katsoa hiippakuntaa niin suurimpien seurakuntien tarpeet kuin pienten seurakuntien haasteet huomioiden Keski-Suomen, Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan seurakuntien kaitsijana.

Näillä perusteilla tahdomme lämpimästi suositella tuomiorovasti Matti Salomäkeä Lapuan hiippakunnan seuraavaksi piispaksi.

Hautala Marjatta, kirkkoneuvoston varapj, kirkolliskokousedustaja, Kauhajoki

Jantunen Kai, rovasti, hiippakuntadekaani emeritus, Jyväskylä

Kallio Jorma, kehityspäällikkö, Lapua

Koivuniemi Tuomas, päätoimittaja, kirkkovaltuutettu, Kauhajoki

Palo Marja, pastori, Ylistaro

Perttu Esa, kirkkoneuvoston varapj, kirkkovaltuutettu, Seinäjoki

Puhalainen Erkki, kirkolliskokousedustaja, hiippakuntavaltuuston jäsen, Jyväskylä

Takala-Luostarinen Tarja, pastori, Kuortane

Tuppurainen Jukka, rovasti, Ylistaro

Äänioikeutettuja tukijoita

Kannatuskirjoitus: Matti Salomäki Lapuan hiippakunnan piispaksi

Edellinen artikkeliVanhoillis­lestadiolaisuudesta irtautuneet pohtivat pitkään, mitä haluavat säilyttää ja mistä luopua
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Ajatusta messusta seurakunta­elämän keskuksena on syytä tarkastella kriittisesti

Ei näytettäviä viestejä