Jouni Backman: Nollatoleranssi vihapuheelle

Backman_Jouni205Jouni Backman puhuessaan Porissa pidetyssä ryhmän kesäkokouksessa.

– Suomessakin on huolestuttavasti lisääntynyt ahdasmielisyys ja suvaitsemattomuus, valitettavasti myös suoranainen rasismi ja äärioikeistolaisuus. Suuren, kenties liian hiljaisen enemmistön velvollisuutena on puuttua näkyvästi ja määrätietoisesti pienen vähemmistön vihapuheisiin ja kaikkeen sellaiseen toimintaan, joka ruokkii esimerkiksi muukalaisvihaa. Vain tällaisella nollatoleranssilla voimme katkaista huolestuttavan kehityksen ennen sen leviämistä, Backman sanoi.

Backman viittasi 22.7. Norjassa tapahtuneisiin murhaiskuihin. Hänen mukaansa teot ”ammensivat voimansa ajattelutavasta ja keskustelusta, joka on vieras ja pelottava kaikille avoimeen, demokraattiseen ja suvaitsevaan yhteiskuntaan tottuneille ja sitoutuneille”.

– Isku kohdistui jälleen, kuten lähihistoriankin aikana myös muissa pohjoismaissa, sosialidemokraatteihin. Ei vain aatteeseemme, vaan myös sen nuoriin edustajiin. Tämänkin vuoksi meidän vastuullamme on jatkaa ja ylläpitää keskustelua vastaavien ilmiöiden syistä ja seurauksista, vaati Jouni Backman.