Joukkomurhaa seurannut nettikeskustelu järkytti ihmisoikeusjuristia

husseinmuhammedHusein Muhammed on järkyttynyt Norjan joukkomurhaa seuranneesta keskustelusta.

- Nettikommentoijat näyttävät yllättävän paljon ymmärtävän tekijää. Vaikka he eivät itse hyväksyisi tekoa, he ymmärtävät sitä, että maahanmuutto pistää niin vihaksi, ettei ole mikään ihme, että näin tapahtui. Tämä on järkyttävää. Yhtä järkyttynyt olisin, jos joku islamiin uskova tai muslimi olisi toiminut näin.

- Tapahtuma on todella tuomittava ja järkyttävä riippumatta siitä, kuka sen on tehnyt ja mikä on motiivina, Husein Muhammed painottaa. 

Norjan joukkomurhan epäillyllä tekijällä on maahanmuuttovastaisuuden lisäksi ollut yhteyksiä äärioikeistolaisiin ja muslimivastaisiin liikkeisiin.

- Tämä ei tietysti ole ollut suoraan isku muslimeja kohtaan, koska sitä ei kohdistettu mihinkään moskeijaan. Tämä kertoo että äärioikesto vihaa yhtä paljon omiaan kuin muslimeja. Samoin tekevät islamistit. He pitävät paljon pahempana vihollisenaan kerettiläisiä muslimeja kuin sitten täysin ei-muslimeja. Toivon että enemmistö joka suunnalta ymmärtää, että ääriliikkeet eivät uhkaa ensisijaisesti toista kulttuuria, vaan kukin ääriliike uhkaa omaa kulttuuriaan.

Ääriliikkeet ovat uhka myös omille kulttuureilleen

Muhammed on itse muslimi, aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, vihreä poliitikko ja töissä Vähemmistövaltuutetun toimistossa. Kirjassaan "Yhtä erilaiset - islam ja suomalainen kulttuuri" hän kutsuu islamistien ja äärioikeiston suhdetta "epäpyhäksi allianssiksi".

- Länsimaisen äärioikeston liikkeet ja islamistit vahvistavat toisiaan sillä, että aina kun islamistit tekevät länsimaihin kohdistuvan terrori-iskun, se nostaa länsimaissa kannatusta äärioikeiston joukossa. Ja kun ennakkoluulot muslimeja kohtaan lisääntyvät, muslimeistakin osa saattaa radikalisoitua.

Kummallakin osapuolella on pohjimmiltaan yhteinen joskaan ei välttämättä tiedostettu tavoite.

- Kumpikaan ääriliikkeistä ei halua, että muslimit ja kristityt tai eurooppalaiset eläisivät rauhassa rinnakkain, vaan väittävät, että olisi olemassa jokin yleinen muslimien ja kristittyjen välinen konflikti.  Sekä äärioikeisto että ääri-islamistit ovat vaarallisia ja tuomittavia, syyllistyvät raakaan väkivaltaan. Meidän suuren, joskin hiljaisen, enemmistön pitää muistaa tämä ja tukea toisiamme yli uskontorajojen ja yli kulttuurirajojen.

Husein Muhammed sanoo toivovansa, ettei Norjan joukkomurhaa olisi tapahtunut, mutta haluaisi tapahtuman herättävän ihmisiä huomaamaan äärioikeiston vaarallisuuden.

- Toivon että ne, joille on ollut jonkinlainen itseisarvo lisätä vihaa toisia ryhmiä kohtaan, nyt ymmärtäisivät, että seurauksena voi olla tällaisia tapahtumia, joissa saattaa kuolla vähemmistöön kuuluvia ihmisiä, mutta myös enemmistöönkin kuuluvia.

Ääripäiden lietsomisen ja Oslon joukkomurhan kaltaisten tekojen ehkäisemisessä keskeistä on Muhammedin mukaan syrjäytymisen ehkäiseminen.

- Mitä enemmän on syrjäytyneitä ihmisiä oli ne suomalaisia tai maahanmuuttajia, sitä suurempi todennäköisyys on että tällaisiin tragedioihin mennään.

Muhammed muistuttaa, että maahanmuuttajien suurimmat ongelmat eivät liity kulttuuriin tai uskontoon, vaan kielen opiskeluun, koulutukseen, työpaikan tai asunnon löytämiseen.

- Nämä asiat ovat ratkaistavissa tavallisella politiikalla, ei kulttuurien välistä sotaa lietsomalla.