Jolkkonen: Uhkapuhe ei sovi piispanvaaliin

JolkkonenJariKuvaJari Jolkkosen mukaan uhkapuhe ei edistä keskustelua uskosta ja elämästä. Hän vastaa vaalissa ehdolla olevan hiippakuntadekaani Sakari Häkkisen näkemykseen, jonka mukaan Jolkkonen ja professori Miikka Ruokanen olisivat valituiksi tullessaan uhka Kuopion hiippakunnalle ja kirkolle.

- Vaaleihin liittyvän uhkapuheen tarkoitus on vaikuttaa äänestäjiin vetoamalla heidän pelkoihinsa ja muihin tunteisiin. Uhkapuhe ei kuitenkaan edistä keskustelua uskosta ja elämästä. Käy vain niin, että toisen näkemyksestä piirretään vino kuva, joka lähenee hassua pelleä tai pelottavaa mörköä. Tällainen lihan käsivarren käyttö sopii minusta huonosti piispan vaaliin, Jolkkonen sanoo.

- En mitenkään tunnista itseäni Sakari Häkkisen piirtämästä uhkakuvasta. Enkä voi ymmärtää, mistä tällaiset pelot kumpuavat. Pelottelulla ei lisätä armollisuutta eikä avoimuutta. Tällainen keskustelu ei ole meille kunniaksi.

Uhkapuheen sijasta toisten ehdokkaiden näkemykset tulisi Jolkkosen mukaan kuvata oikein ja keskittyä omien kantojen perustelemiseen.

- Ei se niin vaikeaa ole, hän toteaa.

- Jokainen pappi on luvannut sitoutua sekä Raamattuun että ekumeenisiin uskontunnustuksiin ja luterilaisiin tunnustuskirjoihin sen oikeina selityksinä. Sieltä löytyvät myös armo, ilo ja ihmisyys. Tämän lähtökohdan pitäisi olla meille kaikille yhteinen.

Lue myös

Ruokanen: Häkkisen uhkapuheet järjettömiä

Häkkinen: Jolkkonen ja Ruokanen eivät uhka kapitulille vaan kirkolle