John Vikström joutui 1990-luvulla ajojahdin kohteeksi homomyönteisistä lausunnoistaan

Arkkipiispa John Vikström kertoo tänään ilmestyvässä Askel-lehdessä kuinka hän vuonna 1993 joutui kirkollisten piirien hyökkäyksen kohteeksi liian homomyönteisiksi koettujen lausuntojensa vuoksi. Vikströmiä vastaan kerättiin adressi, joka toimitettiin arkkipiispalle kesken piispainkokouksen avajaisia.  Vikström pitää tuolloisia tapahtumia uransa raskaimpina.

Askelen haastattelussa John Vikström sanoo, että naispappeuden toteutumista 1986 edeltänyt ja seurannut keskustelu ei ollut hänen uransa vaikein asia. Vaikein asia liittyi homoseksuaalisuudesta käytyyn keskusteluun.

– Eduskunnassa pohdittiin vuonna 1993 samaa sukupuolta olevien parisuhteen rekisteröimistä. Jotkut tahot sanoivat sitä mädännäisyyden huipuksi ja sairaalloiseksi brutaalisuudeksi. Radiohaastattelussa totesin, ettei tällainen lähestymistapa ole raamatullinen ja rakkaudellinen, ja että meidän on sallittava ihmisten noudattaa omaatuntoaan, Vikström kertoo.

– Siitä lähti valtava ajojahti minua vastaan. Poliisi lähestyi minua, minua syytettiin tuomiokapitulissa harhaopista. Elämäni raskaimpia kokemuksia oli kuitenkin lukea pitkä lista pappien ja maallikoiden nimiä, joukossa hyviä ystäviä, jotka olivat allekirjoittaneet minulle osoitetun avoimen adressin. Pieni delegaatio, johon kuuluivat mm. Timo Laato, Halvar Sandell ja Päivi Räsänen, tunkeutui täysin yllättäen Porvoossa piispainkokouksen avajaisiin vuonna 1993 jättääkseen adressinsa minulle.

Päivi Räsänen ei tuolloin ollut vielä kansanedustaja.

Vuoden 1993 tapahtumia ja kirkollista keskustelua on käsitelty yksityiskohtaisesti Gustav Strömsholmin väitöskirjassa De homosexuella som kyrklig spelbricka vuonna 1997.

Lue John Vikströmin koko haastattelu tänään ilmestyneestä Askelesta

(Etusivun kuva Seppo J. J. Sirkka)