Jääkiekon SM-liigan voitto ratkeamassa – Helsingin emeritus­piispa Eero Huovinen jännittää vuosi­kymmeniä kannattamansa Rauman Lukon puolesta

Kuva: Olli Seppälä

Jääkiekon SM-liigan kultakamppailu käydään Rauman Lukon ja Turun Palloseuran välillä. Ottelutilanne on 2–1 Lukolle. Voittamalla tiistaina pelattavan neljännen ottelun Lukko varmistaisi mestaruuden itselleen. Muutoin lopputulosta jännitetään helatorstaina pelattavaan otteluun saakka.

Rauman Lukon kannattajiin kuuluu ehkä hieman yllättäen Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen. Miksi stadilaisena tunnettu kirkonmies kuuluu raumalaisen jääkiekkoseuran faneihin?

Syyt Huovisen Lukko-rakkauteen ovat kaukana.

– Olin nuori koulupoika, kun meillä kotona 1950-luvun lopulla oli kotitalousharjoittelijoita. Yksi heistä oli ylitse muiden, ainakin minun mielestäni. Fiksu ja ymmärtäväinen. Kotoisin Raumalta, Huovinen kertoo.

Raumalaisen kotiapulaisen myötä Huovinen oppi kiinnittämään huomiota uutisiin, jotka kertoivat aikaisemmin hänelle tuntemattomasta Raumasta.

– Vastaan tulivat esimerkiksi sellaiset jääkiekkonimet kuin Matti "Mölli" Keinonen ja Teppo Rastio. Kuuluisa hyökkääjä ja kuuluisa puolustaja. Luulen, että näin molemmat 1960-luvun alkupuolella Helsingin jääareenalla.

Huovinen muistelee, että molemmat kiekkoilijat sopivat nuorelle pojalle miehen malliksi.

– Mölli osasi pyörittää vastustajia niin, ettei silmä perässä pysynyt. Ajattelin, että kunpa oppisi elämässä jonkun sellaisen taidon, että osaisi kiertää vaikeat vastukset.

Rastio taas oli Huovisen mukaan puolustajana kuin ladon ovi, johon vastapuolen hyökkäykset pysähtyivät. Sitä katsellessa helsinkiläisnuori toivoi oppivansa jonkin sellaisen taidon, ettei heti tarvitsisi perääntyä.

Nuoruusvuosien jälkeen Huovinen seurasi kiekkoilua aiempaa vähemmän. Rauman Lukon sijoituksesta hän kuitenkin oli yleensä selvillä.

– Ilmoittauduin kannattajaksi lähinnä silloin, jos asiaa kysyttiin.

Näin kului vuosikymmeniä. Sitten koitti tammikuu 2005 ja tuhoisa tsunami. Eero Huovinen oli paikalla Thaimaassa.

– Olin palattuani aika uupunut. Sitä kärsimystä oli vaikea unohtaa.

Silloin Huoviselle sattui soittamaan hänen vanhan Lukko-suhteensa tietoonsa saanut Jussi Isotalo, joka kuului Veikkauksen johtajiin. Hän kehotti, ettei Huovinen jäisi murheiden valtaan vaan tulisi katsomaan pelejä reilussa seurassa.

– Siitä alkoi uusi innostus. Jussin kanssa olemme katsoneet Lukon matseja niin Helsingissä kuin Raumallakin.

Huovinen pitää huippuhetkinä kohtaamisia, joissa hän vuosikymmenien Lukko-salarakkauden jälkeen on saanut puristaa sekä Pyörittäjän ("Mölli" Keinonen) että Ladon Oven (Teppo Rastio) kättä.

Rauman Lukko on voittanut toistaiseksi ainoan jääkiekon Suomen mestaruutensa vuonna 1963. Ei ole vaikea arvata, että emerituspiispa Huovinen peukuttaa nyt kovasti Lukon puolesta.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.