Itsenäisyyspäivän ekumeeninen juhlajumalanpalvelus toimitetaan ilman läsnäolevaa seurakuntaa

Helsingin tuomiokirkko. Kuva: Olli Seppälä

Itsenäisyyspäivän ekumeeninen juhlajumalanpalvelus Helsingin tuomiokirkosta televisioidaan 6.12. suorana lähetyksenä Yle TV1:ssä klo 11.55–13.00 ja radioidaan Yle Radio 1:ssä klo 12.00–13.00. Jumalanpalveluksessa saarnaa Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen.

Tänä vuonna itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukseen on mahdollista osallistua vain etänä television ja radion välityksellä. Tilaisuuden aikana kirkossa ovat läsnä vain jumalanpalveluksen toimittajat.

Ennen jumalanpalvelusta tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio, eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen, pääministeri Sanna Marin ja puoliso Markus Räikkönen sekä korkeimman oikeuden presidentti Tatu Leppänen ja rouva Maarit Leppänen käyvät erikseen Tuomiokirkossa sytyttämässä kynttilät alttarikuorissa itsenäiselle Suomelle

Varsinaiseen jumalanpalvelukseen myös ylin valtiojohto osallistuu etänä.

Ekumeenisena yhteistyönä toteutettavassa jumalanpalveluksessa juhlitaan Suomen itsenäisyyden 104-vuotispäivää.

Liturgeina jumalanpalveluksessa toimivat pastorit Henrik Wikström Helsingin tuomiokirkkoseurakunnasta ja Maria Repo-Rostedt Johannes församlingista. Jumalanpalveluksessa avustavat metropoliitta Elia, katolisen hiippakunnan asiainhoitaja isä Marco Pasinato ja kapteeni Esa Nenonen Suomen Pelastusarmeijasta. Tekstinlukijana avustaa ministeri Antti Kurvinen.

Musiikista vastaavat Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkomuusikot urkurina Harri Viitanen ja kanttorina Inka Kinnunen. Jumalanpalveluksen musiikissa avustaa Philomela johtajanaan Marjukka Riihimäki.

Jumalanpalvelus toteutetaan yhteistyössä ulkoministeriön protokollapalvelujen kanssa.

Läpi vaikeiden aikojen yhdessä

Saarnassaan piispa Seppo Häkkinen ilmaisee huolensa siitä, että elämme nykyisin minäkeskeistä aikaa.

”Jeesuksen opetus oli aikanaan vastakulttuuria. Sitä se on yhä edelleen. Tärkeintä ei ole minun etuni tai hyväni, tärkeintä on toisen etu ja yhteinen hyvä. Tasapainoinen yhteiskunta ottaa huomioon yhteisen edun. Se on myös yksilön hyvän ja menestyksen välttämätön edellytys,” Häkkinen muistuttaa.

Saarnassaan Häkkinen kehottaa kiinnittämään katseen sekä menneiden sukupolvien kokemuksiin että Jeesuksen omaan esimerkkiin, jotta näkisimme lähimmäisemme ja jaksaisimme vaikeidenkin aikojen läpi yhdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.