Italialaiset seimet kiinnostivat 60 000 kävijää

Loppiaisena päättynyt Italialaisen seimitaiteen ja -perinteen näyttely keräsi Helsingissä ja Turussa yhteensä 61 000 kävijää.

Helsingin tuomiokirkon kryptan seiminäyttelyä kävi katsomassa 25 000 vierailijaa. Kryptassa oli esillä 20 seimiasetelmaa, joista isoimmat olivat muutaman neliön kokoisia kylien tai kaupunginosien pienoismalleja. Näyttelyn kookkainta Turun tuomiokirkkoon sijoitettua 20 neliön Francesco Artesen seimiasetelmaa kävi katsomassa 36 000 henkilöä.

Näyttely oli monen katsojan mielestä upeampi, kuin he osasivat ennakkoon kuvitella. Koristeelliset, italialaista elämäniloa pursuavat kyliin ja kaupunkeihin sijoitetut seimiasetelmat kiinnostivat myös matkailijoita.

Kävijät ihastuivat Helsingin tuomiokirkon kryptassa Roberto Vanadian taidokkaaseen seimiasetelmaan, joka kuvasi 1800-luvun Sisilian maanviljelysmaisemaa ja perinteisiä ammatteja. Se toi monelle mieleen ensimmäisen joulun, Betlehemin maisemat ja tallin seimen.

Helsingin tuomiokirkon kryptan näyttelyn suosituimmat päivät olivat adventtisunnuntait, tapaninpäivä ja loppiainen, jolloin kävijöitä oli yli tuhat per päivä. Näyttelyyn kuuluvia italialaisia seimiasetelmia oli esillä myös Stockmannilla, Rautatieasemalla ja Sinebrychoffin taidemuseossa.

Italian seimitaiteen ja -perinteen näyttelyn järjestivät Italian kulttuuri-instituutti ja suurlähetystö yhteistyössä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan ja Helsingin seurakuntayhtymän kanssa. Turun seiminäyttelyn yhteistyökumppanina olivat Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä sekä Turun kaupunki. Näyttelyn suojelijana toimi Italian ulkoasiainministeriö.

Kuvassa Roberto Vanadian seimi.