Israelilaiset vapaaehtoiset auttavat Syyrian pakolaisia Kreikassa

Israelilainen kansalaisjärjestö IsraAID on syyskuusta lähtien osallistunut Lähi-idästä ja kauempaa tulevien pakolaisten auttamiseen kreikassa, varsinkin lähellä Turkkia sijaitsevalla Lesboksen saarella.

Asiasta kertoo israelilainen Haaretz .

Haaretzin mukaan tähän mennessä yli 60 Israelin juutalaista ja arabia on osallistunut IsraAidin työhön Lesboksessa. Käytännössä kyse on katastrofiavusta, joka Lesboksessa merkitsee lääkinnällistä ja psykologista apua juuri meren yli Turkista tulleille ihmisille.

Lehden mukaan Lesboksen hiekkarannoilla on useita kertoja jouduttu auttamaan myös synnyttäviä naisia.

Israelilaiset järjestöt ja vapaaehtoiset ovat osallistuneet pakolaisten auttamiseen myös muissa Saksaan vievän reitin varrella olevissa maissa, esimerkiksi Serbiassa. Israelilaisia on työssä myös Jordanian pakolaisleireillä, jossa on paljon Syyriasta paenneita.

IsraAidin ohella pakolaisapua ovat eri puolilla antaneet esimerkiksi Am Israel ja Natan International Humanitarian Aid.

Haaretzin mukaan israelilaisten vahvuus tämänhetkisessä avustustyössä Eurooppaan vievällä reitillä on, että vapaaehtoistyöhön lähteneet lääkärit ja sairaanhoitajat osaavat yleensä sujuvaa arabiaa, joskus myös muita Lähi-idässä puhuttavia kieliä. Tällainen on esimerkiksi Afganistanissa puhuttu dari.

Israelista tulevat tuntevat myös eurooppalaisia paremmin Lähi-idän muslimikulttuuria.

Israelilaisten auttajien joukossa on sekä muslimi- että kristittyjä arabeja ja juutalaisia.

Kuva: Kuvakaappaus Haaretzin sivuilta