Islanti suunnittelee kieltävänsä miesten ympärileikkaukset – lakialoite vireillä parlamentissa

Islanti suunnittelee kieltävänsä miesten ympärileikkaukset niin juutalaisilta kuin muslimeiltakin, kertoo brittilehti The Guardian. Jos kielto menisi läpi, Islanti olisi ensimmäinen maa Euroopassa, joka ei sallisi poikia ympärileikattavan.

Aiheesta on vireillä lakialoite maan parlamentissa. Sen mukaan ympärileikkaaminen loukkaa nuorten poikien oikeuksia eikä sovi yhteen YK:n lapsen oikeuksien julistuksen kanssa. Aloitteessa todetaan, että vanhemmilla on oikeus kasvattaa uskontonsa mukaisesti, mutta "se ei oikeutena voi koskaan ylittää lapsen omia oikeuksia".

Lakialoitteen mukaan muusta kuin lääketieteellisistä syistä tehdyistä ympärileikkauksista tuomittaisiin enintään kuuden vuoden vankeusrangaistukseen.

Uudistus on saanut kritiikkiä uskonnonvastaisuudesta. Monet uskonnolliset johtajat Euroopassa ovatkin todenneet uudistuksen tekevän juutalaisten ja muslimien elämästä Islannissa kestämätöntä.

The Guardianin mukaan maailmassa ympärileikataan noin kolmasosa miehistä, suurimmaksi osaksi uskonnollisista tai kulttuurisista syistä.

Juutalais- ja muslimijohtajien lisäksi katolisen kirkon kardinaali Reinhard Marx totesi lakialoitteen olevan "vaarallinen hyökkäys" uskonnonvapautta kohtaan.

– Ympärileikkauksen kriminalisointi on erittäin vakava toimenpide, joka herättää syvää huolta, hän sanoi The Guardianille.

Islannin väkiluku on 336 000 asukasta. Heidän joukossaan arvioidaan olevan noin 250 juutalaista ja noin 1 500 muslimia.

Kuva: Olli Seppälä