Islamilainen maailma rajoittaa kokoontumisia koronaviruksen vuoksi

Ympäri Lähi-itää ja laajempaa islamilaista maailma on asetettu rajoituksia moskeijoihin kokoontumisille koronaviruspandemian takia. Asiasta kertoo esimerkiksi qatarilainen uutiskanava Al Jazeera.

Ensimmäisten joukossa moskeijoiden perjantairukouksia rajoitti Iran, missä koronavirus on levinnyt laajalle jo useiden viikkojen ajan. Media, muun muassa brittilehti The Guardian kertoo, että Iranissa on vapautettu vankiloista tilapäisesti jopa 85 000 vankia, jotta virus ei leviäisi vankiloiden ahtaissa tiloissa.

Kuwaitissa hallitus on Al Jazeeran mukaan pyytänyt muslimeja rukoilemaan kodeissaan. Jerusalemissa eri uskontokuntien johtajat ovat ilmoittaneet jumalanpalveluksien ja rukouksien jatkuvan, mutta sisätiloissa ei saa kokoontua yli sadan hengen joukkoja.

Esimerkiksi Jerusalemin Temppelivuorella sijaitsevan Al-Aqsan viranomaiset ovat kehottaneet rukouksiin tulevia muslimeja kokoontumaan ulos moskeijan piha-alueelle sen sijaan, että he tungeksisivat sisälle rakennukseen.

Israelissa on myös rajoitettu palestiinalaisten pääsyä Israelin puolelle. Rajan ylittävien on viivyttävä Israelin puolella ainakin kuukauden ajan. Asiasta kertoo The Times of Israel.

Saman uutislähteen mukaan Jordania on monien muiden maiden tavoin sulkenut maarajansa ja pysäyttänyt lentoliikenteen. Kouluja ja uskonnollisia rakennuksia on suljettu ja kokoontumisia rajoitettu.

Saudi-Arabia rajoitti pyhiinvaellukset Mekkaan ja Medinaan

Egyptissä moskeijoihin saa mennä, mutta perjantairukousten kesto on rajoitettu viiteentoista minuuttiin. Tavallisesti ne kestävät noin tunnin.

Normaalisti miljoonia vuosittaisia pyhiinvaeltajia vastaanottavan Saudi-Arabian hallitus ilmoitti The Guardianin mukaan jo helmikuun lopussa estävänsä ulkomaalaisten tulemisen pyhiinvaelluksille Mekkaan ja Medinaan. Nyttemmin on rajoitettu myös oman maan kansalaisten pyhiinvaelluksia.

Saudi-Arabian hallitus on luonnehtinut kieltoja tilapäisiksi, mutta niiden päättymisajankohtaa ei tiedetä. Suuri, miljoonien muslimien monipäiväinen Hajji-pyhiinvaellus Mekkaan alkaa tänä vuonna vasta heinäkuun lopussa.

The Guardianin mukaan Saudi-Arabia aikoo myös pitää teollistuneiden maiden G20-huippukokouksen virtuaalisesti.

Uskonnollisesti ja etnisesti jakautuneessa Irakissa perjantairukoukset on peruutettu Karbalan kaupungissa ja maan pohjoisilla kurdialueilla. Maan vaikutusvaltaisin shiiajohtaja, ajatolla Ali al-Sistani on Al Jazeeran mukaan vaatinut ihmisiä noudattamaan suuria rukouskokoontumisia koskevia kieltoja.

Maailman suurimassa muslimimaassa Indonesiassa on ollut useita koronavirustartuntoja. Niiden johdosta maassa on aloitettu tuhansien moskeijoiden puhdistamistoimet. Asiasta kertovan Arab News -uutissivuston mukaan Indonesiassa on ryhdytty rajoittamaan viruksen leviämistä myös sulkemalla kouluja ja matkailukohteita sekä rajoittamalla kokoontumisia.

Kuva: Jussi Rytkönen. Kuningas Abdullah I:n moskeija Jordanian pääkaupungissa Ammanissa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.