Imaami: Väkivallassa vaikuttaa politiikka, ei uskonto

Hajjar_anas205Anas Hajjar ottaa Kotimaa24:lle kantaa maailmaa kuohuttaneisiin tapahtumiin Libyassa, jossa Yhdysvaltojen konsulaatti joutui aseellisen hyökkäyksen kohteeksi. Amerikassa asuvan, israelilaiseksi väitetyn amatööriohjaajan nettivideo on laukaissut levottomuuksia Libyan ohella muuallakin arabimaailmassa. Egyptissä väkijoukko tunkeutui Yhdysvaltojen suurlähetystön tiloihin ja nosti lähetystön salkoon USA:n lipun tilalle islamin uskontunnustuslipun. Levottomuudet ovat tänään levinneet myös Jemeniin, jossa Yhdysvaltojen suurlähetystöä turvanneet vartijat joutuivat turvautumaan aseisiin karkoittaessaan lähetystöön pyrkineitä mielenosoittajia.

Imaami Anas Hajjar sanoo surevansa kaikkia islamin vastaisia provokaatioita, mutta ei osoita ymmärrystä tapahtuneelle väkivallalle. - Nyt nähty kuohunta on taustaltaan poliittista ja liittyy mitä ilmeisemmin syyskuun 11. päivän muisteluun. Libyassa, jossa aseellinen hyökkäys tapahtui, on yhä vanhan vallan kannattajia, joita maan pyrkimykset kohti demokratiaa eivät miellytä, Hajjar tulkitsee eilisiä Yhdysvaltojen suurlähettilään ja kolmen muun diplomaatin kuolemaan johtaneita tapahtumia. - Muslimina minua loukkaa syvästi, kun profeetta Muhammedia ja islamia esitellään vääristellen ja pilkkaamistarkoituksessa. Samalla kuitenkin ihmettelen, miksi jokaiseen provokaatioon tartutaan. Kun maailmassa on miljardeja ihmisiä, aina on joukossa joku joka toimii väärin, tai toimii tunteidensa vallassa, järkeä vastaan, Hajjar sanoo. Levottomuuksia herättänyttä Muhammed-elokuvaa Hajjar ei ole nähnyt. Elokuva on ollut verkkopalvelu YouTubessa jo jonkin aikaa, ilman että siihen on kiinnitetty huomiota. - Olisi saanut jäädä unholaan, missä olikin, Hajjar sanoo.

Anas Hajjarin mukaan islamin kunnian oikeaan puolustamiseen on yksinkertaiset ohjeet. - Ensinnäkin meidän tulee kertoa oikein miten Profeetta Muhammed toimi ja toisekseen näyttää tämä todeksi oman elämämme esimerkillä. Koraanissa on selkeästi kielletty vastaamasta jumalanpilkkaan vastapilkalla, koska se voi kääntyä itseään vastaan, Hajjar neuvoo.

Tapaus on puhututtanut muslimiyhteisöä Suomessa ja suunnitteilla on aiheen tarkempi puinti. - Aiomme Suomessa kokoontua yhdessä kaikkien muslimiyhteisöjen johtajien kanssa lähiaikoina. Pyrimme, että osanotto olisi mahdollisimman laaja. Otamme Libyan, Egyptin ja Jemenin tapahtumat keskustelun alle ja kommentoimme sen jälkeen tarkemmin, Hajjar sanoo.