Ihmisarvon vahvistaminen alkaa nyt!

DignityDayEA103551

Norjalaisten vastaus väkivaltaan oli ruusumeri. Nobel-rauhanpalkittu arkkipiispa Desmond Tutu sanoi olevansa ylpeä siitä ihmisyyttä vahvistavasta vastauksesta, kaikkien ihmisten puolesta. Espoon Barena Arenassa järjestetyssä Ihmisarvo-tapahtumassa puhuivat myös Pekka Himanen, Yhdysvaltain presidentin neuvonantaja John Hope Bryant sekä presidentti Martti Ahtisaari.

- Meillä on enemmän asioita, jotka yhdistävät meitä, kuin niitä jotka erottavat, avaa filosofi Pekka Himanen.

- Haluamme olla vahvistamassa jokaisen ihmisarvoa, Norjan prinssi Haakon jatkaa

- Katso lasta suoraan silmiin, pysähdy hetkeksi, koske häntä ja se saattaa muuttaa koko hänen elämänsä, herättelee Yhdysvaltain presidentin neuvonantaja John Hope Bryant.

Jokaisella on mahdolllisuus muutokseen, jokaisella on ihmisarvo, jokainen voi olla toiselle ihminen.

Espoon Barona areenan ilma oli täynnään arvoja ja arvostusta, kun toinen toistaan nimekkäämpi puhuja astui Global Dignity Day -tapahtuman pääestradille.

Kolme ”alta nelikymppistä” miestä oli pohtinut muutama vuosi sitten johtajuusseminaarissaan, mihin asioihin maailmassa pitäisi ja voisi vaikuttaa. Prinssi Haakon kertoo heidän huomanneen, että pian asiaa pohdittiinkin miksi-näkökulmasta.

- Ihailemiamme vaikuttajia ja esikuviamme yhdistää yksi asia: he kaikki työskentelevät parantaakseeen toisten ihmisten ihmisarvoa. Siitä käynnistyi oma Global Dignity -projektimme, jonka takia olemme tänään täällä.

Kolme maailmanparantajaa vierailee jatkuvasti Global Dignity -projektin merkeissä niin kouluissa kuin slummeissakin kuuntelemassa nuorten ja lasten omia tarinoita ihmisarvosta. Lasten suussa synonyymi ihmisarvolle on rakkaus tai toivo, tai sitä ettei anna toisten nujertaa itseä.

- Voimme valita oikeastaan vain kahden asian välillä, rakkauden tai pelon. Kuoleman tai elämän, viime kädessä, Himanen sanoo.

– Tutkimukset kertovat ihmisten katuvan kuoleman lähetessä eniten sitä, ettei ole ollut rohkeutta olla oma itsensä. Sinun ainoa mahdollinen hetkesi olla rohkea on nyt.

Etelä-Afrikan emeritusarkkipiispa Desmond Tutu vei ihmisarvon päivän asian ytimeen kertomuksellaan paratiisista, jossa ihminen tuli täydelliseksi vasta yhteydessä toinen toisensa kanssa.

- Toisella on asia, joka täydentää minua. Me synnymme kaikki tähän samaan perheeseen ja meidän tehtävämme on huolehtia siitä eikä kysyä: mikä sinun panoksesi on. Jokainen antaa siitä mitä on.

- Hyvät nuoret! Älkää antako meidän vanhempien musertaa teitä kyynisyydellämme, vaan uskokaa unelmiinne ja uskaltakaa. Ottakaa vastuu maapallosta, jonka me vanhemmat olemme saattaneen tuhon partaalle. Olkaa rohkeita ja sanokaa kyllä oikeudenmukaisuudelle, myötätunnolle, välittämiselle ja jakamiselle.

Espoon tapahtumaan oli kutsuttu erityisesti nuoria. Global Dignity Day järjestettiin yhteistyössä monien sposoreiden sekä Tukikummit ry:n kanssa. Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tukemiseksi perustetun järjestön perustajana on Hjallis Harkimo. MTV3:n aamutelevisiossa Harkimo totesi muutama vuosi sitten perustettujen Tukikummien keränneen jo miljoona euroa rahaa, jota on ohjattu nuorille Kirkon diakoniatyön kautta.

Globa Dignity Dayn ohjelma lähetetetään Nelosella tänään keskiviikkona klo 23.15 sekä uusintana tiistaina 25.10. kello 16.05.