”Ihminen ei joudu hukkaan” – Pyhäinpäivä on muistojen ja toivon päivä

Pyhäinpäivä on kirkollinen pyhä, joka koskettaa laajasti suomalaisia. Vainajien ja omaisten muistaminen on tärkeä osa kirkkovuotta ja suomalaista vuodenkiertoa.

Katolisessa kirkossa pyhäinpäivä on aina 1.11., mutta luterilaisessa Suomessa päivä vaihtelee lauantaina välillä 30.10.–6.11. Pyhäinpäivää kutsuttiin ennen pyhäinmiestenpäiväksi.

Pyhäinpäivä on viidenneksi suosituin kirkossakäyntipäivä – vuoden 2019 tilaston mukaan miltei yhtä suosittu kuin joulupäivä.

30.11. ilmestyneessä Kotimaassa pyhäinpäivä on esillä useassa pienessä ja isommassa jutussa.

Helsingin Vartiokylän seurakunnan kirkoherra Jukka Pakarinen kertoo, miksi seurakunnan nuoret järjestävät pyhäinpäivän aattona halloween-juhlan, joka päättyy hartauteen.

Alajärveläinen valokuvaaja Valtteri Salo kertoo haastattelussa kokemuksistaan hautajaisten kuvaajana:

– Kun vuosia itkemättä olleen miehen poskelle vierähtää kyynel, on se todella pysäyttävää. Hyvin liikuttavia hetkiä ovat myös lasten läsnäolot heidän hiljentyessään arkun äärellä. Nämä hetket kertovat samalla elämän jatkuvuudesta ja toiveikkuudesta, Salo sanoo.

Artikkelitoimittaja Jussi Rytkönen käsittelee teologia-osastossa sitä, mitä ajatellaan tapahtuvan kuoleman ja viimeisen tuomion välillä. Luterilaisuudessa ei tästä ole lukkoon lyötyjä oppeja, teologien mielipiteitä kylläkin. Rytkönen kirjoittaa:

”Ehkäpä tässä Lutherin katsannossa olisi turvallinen tapa ajatella sitä, missä poisnukkuneet pyhät ylösnousemuksen aamua odottavat. Ihminen ei joudu hukkaan, vaikka hän ei kaikkia ajan ja iankaikkisuuden salaisuuksia käsitäkään. Niitä on lupa ihmetellä.”

Teologian tohtori, rap-artisti ja pappi Lauri Kemppainen kirjoittaa pyhäinpäivän evenkelimitekstistä (Matt 5:12) ja päätyy siteeraamaan salapoliisi Hercule Poirot’a, joka tv-filmatisoinnissa toteaa: ”Maailmassa ei ole mitään niin vahingoittunutta, ettei kaikkivaltiaan Jumalan käsi voisi sitä korjata. Rohkaisen sinua sisäistämään tämän, koska ilman tällaista varmuutta me tulisimme kaikki hulluksi.”

Kotimaan toimittajat kirjoittavat myös muun muassa kurpitsapiirakasta, kynttilän sytyttämisestä ja suvun tarinoista.

Lehdessä julkistetaan myös lukijoille järjestetyn valokuvauskilpailun tulokset. Voittaksi valittiin Eeva Muurosen kuva varhaisesta aamuhetkestä Helsingin Malmin hautausmaalla. Toiseksi tuli Eero Perttusen kuva mustavariksesta Oulun hautausmalla. Kolmas sija irtosi Tapio Seppälälle kuvalla Luvian hautasmaan kappelista lumisateessa.

Kotimaan näköislehden voit tilata täältä. Voit myös hankkia itsellesi seitsemän päivän ilmaisen lukuoikeuden.

Edellinen artikkeliTutkija: Islamistiterroristiksi päädytään siksi, että kaveria ei jätetä
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Ketkä laulavat kuorossa? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Ei näytettäviä viestejä