Heränneet ja vanhoillislestadiolaiset mukana teologisilla opintopäivillä Kauniaisissa

Suomen Raamattuopistossa Kauniaisissa päättyneet Perustan teologiset opintopäivät (2.-4.1.) olivat tänä vuonna siinä mielessä erikoiset, että mukana ohjelmansuorittajissa oli myös muutamia herännäisyyden ja vanhoillislestadiolaisuuden edustajia.

Herättäjä-yhdistystä edusti päivillä yhtä työpajaa vetänyt Etelä-Savon ja Kymen aluesihteeri Urpo Karjalainen, herännäisyyttä liikkeen maallikkojäsenenä Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan tiedottaja Heli Karhumäki. Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen edustajana mukana oli teologian opiskelija Joona Korteniemi.

Karjalainen veti päivillä yhdessä professori Jouko Talosen kanssa herännäisyyttä koskevan työpajan. Karhumäki ja Korteniemi osallistuivat herätysliikkeiden virheitä ja syntejä koskevaan paneelikeskusteluun.

Näiden kahden suurimman herätysliikkeen edustajien läsnäolo joissakin tilanteissa oli opintopäivien runsaassa ja monipuolisessa tarjonnassa sinänsä varsin pieni, joskin harvinainen yksityiskohta. Päivien sisällöntuottajina ovat enimmäkseen viidenteen herätysliikkeen lukeutuvien järjestöjen edustajat.

– Muistelen, että herännäisyyttä edustanut Jussi Talasniemi olisi joskus vuosikymmeniä sitten vieraillut näillä päivillä. Mutta nyt 2000-luvulla herännäiden mukanaolo ohjelmansuorittajana on ollut kyllä harvinaista. Vanhoillislestadiolaisten kohdalla tämänkertainen esiintyminen oli kuitenkin suorastaan ainutlaatuista, Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtaja Timo Junkkaala kertoo Kotimaa24:lle.

Raamattuopiston perustajan Urho Muroman ajatus oli Junkkaalan mukaan se, että opisto haluaisi koota isien perinnön, eli ottaa toimintaansa hyviä aineksia eri puolilta kirkkoa. Myös ensimmäisiä työntekijöitä palkattiin hengellisesti erilaisista taustoista.

Junkkaalan mukaan teologisille opintopäiville pyritään jatkossakin saamaan puhujiksi erilaisia ihmisiä, mutta mahdollisimman laaja kirkkopoliittinen tai herätysliike-paletti ei ole itsetarkoitus.

– Jatkossakin kutsuttavien kohdalla olennaisinta on asiantuntemus, Junkkaala sanoo.

Teologisten opintopäivien yleisteema oli tällä kertaa Herätys – eilen, tänään, huomenna.