Helsingissä kerätty kolehteja SETA ry:lle

Malkus_banderolli

Helsingin kirkoissa on kerätty ainakin kaksi kolehtia, joiden tuotto on tilitetty seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavalle SETA ry:lle. Kolehdit on korvamerkitty SETAn yhteydessä toimivan kristillisen Malkus-ryhmän toiminnan tueksi. Koska ryhmällä ei ole omaa tiliä, rahat on tilitetty suoraan SETA ry:n tilille.

Kallion seurakunnan seurakuntaneuvosto päätti maaliskuisessa kokouksessaan luovuttaa helatorstaina 2.6. Alppilan kirkossa kerätyn kolehdin tuoton Malkukselle. Kotimaa24 tietojen mukaan näin on myös toimittu. Päätös syntyi kokouksessa vastaesityksenä ehdotukselle, jossa esitettiin kolehtia kannettavaksi ns. eheytyshoitoja seksuaalivähemmistöille tarjoavalle Aslan ry:lle. Päätökset syntyivät luvuin 15-2 .

Samainen kokous herätti keväällä huomiota päätöksellään olla keräämättä Kirkkohallituksen palmusunnuntaille 17.4. 2011 määräämää kolehtia Raamattuopistolle. Seurakuntaneuvosto halusi tilittää kolehdin tuoton yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

Myös Agricolan kirkossa on kerätty kolehti Malkuksen hyväksi. Malkuksesta kerrotaan, että ryhmä ei ole itse pyytänyt kolehteja kerättäväksi eikä myöskään tiennyt niistä etukäteen. Itsekin Malkuksessa toimiva SETA:n ja SETA-säätiön hallituksen entinen puheenjohtaja Jorma Hentilä kuvaili Agricolan kirkossa kerätyn kolehdin tuottoa ”pienehköksi”.  Hentilä muisteli rahat käytetyn pride-kulkueen kahteen banderolliin.

Malkuksen toimintaa Hentilä kuvailee ekumeeniseksi. Tämän lisäksi toiminnassa on mukana myös muiden uskontojen edustajia. Ryhmän kulut rahoitetaan Hentilän mukaan pääosin kahvikassan tuotoilla.

Seurakuntien kolehtikohteista osan määrää Kirkkohallitus, osan seurakunta itse. Eri järjestöt ja yhteisöt voivat anoa seurakunnilta kolehtituloja toimintansa tueksi.

(Kuva: Olli Seppälä)