Helsingissä kauppakeskus Rediin tulossa kirkollinen "koelaboratorio", johon ehdotettu jopa robottipappia

Helsingin Kallion ja Paavalin seurakunnat sekä Jouluradio suunnittelevat yhteistä tilahanketta 20. syyskuuta Kalasatamassa avattavaan kauppakeskus Rediin. Hankkeen tavoitteena on luoda "uudenlainen yhteisöllinen ja moniammatillinen toimintatapa, joka on ajassa kiinni ja jossa tila itsessään on vahva viesti alueellisesta läsnäolosta", Paavalin seurakunta kertoo helmikuisessa pöytäkirjassaan.

Helsingin seurakuntayhtymällä ei ole vielä tiloja Kalasatamassa. Kaupunginosa jakautuu Kallion ja Paavalin seurakuntien alueille, ja kauppakeskus sijaitsee niiden rajalla. Kauppakeskukseen suunniteltu tila tarvitsee vielä Helsingin yhteisen kirkkoneuvoston vahvistuksen, ennen kuin sitä aletaan rakentaa. Asiasta päätetään neuvoston kokouksessa torstaina 16. elokuuta.

Kallion seurakunnan pastorin Mari Mattssonin mukaan ajatuksena on, ettei tilaan tulisi minkäänlaisia perinteistä tai traditionaalisia seurakunnallisia toimintamuotoja. Mattsson kertoo Kotimaa24:lle pitävänsä tilaa hyvänä siksi, että se on konkreettisesti ja kuvaannollisesti osuvalla paikalla.

– Suurin syy sille, miksi mukana on kaksi seurakuntaa ja Jouluradio, on se, että olisimme kauppakeskus Redissä sillanrakentajina. Tila on myös fyysisesti ostokeskuksen kaksi eri puolta yhdistävällä lasisillalla, ja se on työntekijöitä ja ohikulkijoita varten.

Mukana on myös vapaaehtoisia, aluetoimijoita ja opiskelijoita. Tila on Mattssonin sanoin "koelaboratorio", jossa kirkko on läsnä fyysisesti, sosiaalisesti ja digitaalisesti. Mattsson kuvailee tilaa neuvontapisteen omaiseksi paikaksi.

– Tilassa on muutamia iPadeja, joista voimme sitten näyttää, jos tulee kysymyksiä kirkkoon liittyen. Mitään esitteitä ja flyereitä ei jaeta, eli tila on tosiaan paperiton.

Tilassa voi piipahtaa, levätä ja ladata sähköisiä välineitään. Nurkkaan tulee latauspiste, jonka vieressä on porrasmainen sohvakeidas. Paikka on auki kauppakeskuksen aukioloaikojen mukaisesti.

Seurakunta on paikalla fyysisesti läsnä. Niin tilassa kuin ympäri kauppakeskusta on tarkoitus järjestää perheneuvontaa ja keskustelutilaisuuksia. Suunnitelmissa on esimerkiksi ostarihäitä ja musiikkia. Myös seurakuntavaalien on tarkoitus näkyä paikalla syksyllä, sillä paikalle on tulossa ennakkoäänestyspiste. Joulu nousee Mattsonin mukaan taas vahvasti esiin Jouluradion myötä.

– Mitään valmista toimintasuunnitelmaa ei ole. Eletään kirkkovuotta mutta mennään myös kauppakeskuksen tempausten mukaisesti.

"Yritämme olla ajassa ja toimia tämän päivän ehdoilla"

Jouluradion toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne kertoo Kotimaa24:lle, että tilan avulla Jouluradion brändi saa läpivuotista näkyvyyttä olemalla siellä, missä ihmiset ovat.

– Lukuisat fanimme pääsevät katsomaan, että tuolla on Jouluradio. Olemme avoimia ihmisten suhtautumiselle, ja tästä muotoutuu ihan uudenlainen asiakaspinta. Se, mihin suuntaan tämä muokkaa koko Jouluradiomediaa, on mielenkiintoista.

Kalliorinne kertoo kyseessä olevan osoitus Jouluradion uudenlaisesta ajattelusta.

– Yritämme olla ajassa ja toimia tämän päivän ehdoilla niin asiakkaiden kuin tekniikan näkökulmasta. Luonteva seuraus tälle on se, että meillä on fyysinen paikka, joka oikeasti on sellainen, että olisimme ihmisten tavoitettavissa.

Tiloihin on suunniteltu myös robottipappia. Kalliorinne kertoo kyseessä olevan ”hullussa ideointivaiheessa” ilmoille heitetty ajatus.

– Robotti ilmentää maailmankuvaamme digitaalisena toimijana. Näimme tässä tosi hauskaa potentiaalia. Mitään päätöstä ”robopapin” tulemisesta ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Tilakonseptia on Kalliorinteen mukaan suunniteltu jo puoli vuotta.

– Joko tämä toteutuu tai ei. Jos ei toteudu, niin pettymys on suuri.

Kuva: Olimar / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0. Kalasatama syyskuussa 2016.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.