Helsingin tuomiokirkon portailla otettiin historiallinen yhteiskuva – ”Me ollaan naimisissa!”

Perjantai-iltapäivänä 29. kesäkuuta Helsingin tuomiokirkon portailla otettiin yhteiskuva naimisiin menneistä samaa sukupuolta olevista nais- ja miespareista.

Paikalle oli kokoontunut paljon eri-ikäistä väkeä tuulisesta ja tihkusateisesta säästä huolimatta. Yhteiskuvaan valmistautuneet keskustelivat toistensa kanssa hyväntuulisesti tavaten samalla myös tuttujaan.

Joidenkin paikallaolijoiden varusteista löytyi sateenkaarivärejä ja usealla oli sateenkaarenvärisiä sateenvarjoja mukanaan. Kotimaa24:n saamien tietojen mukaan yhteiskuvaan ilmoittautuneita aviopareja oli 37 paria eli 74 henkeä. Paikalla oli myös jonkin verran avioparien lapsia ja heitä vihkineitä pappeja.

Tilaisuuden avasi Espoon hiippakunnan piispaehdokas ja yliopisto- sekä kisapappi Leena Huovinen, joka toivotti kaikki tervetulleiksi.

– Ihmiselle on tärkeä tulla nähdyksi ja kuulluksi sellaisena kuin on, ja siksi iloitsen suuresti, että olette täällä tänään.

– Muutama ajatus näistä tuomiokirkon portaista. Tulee tietysti mieleen, miksi emme ole kirkon sisällä tai alttarin äärellä. Yhteiskunta on jo mennyt alttarille avioliiton suhteen, se kuuluu kaikille. Kirkko vielä empii täällä portailla, miettii kuka saa vihkiä, keitä saa vihkiä ja missä saa vihkiä. Jumalan läsnäolo ei kuitenkaan vaadi kirkon seiniä, Huovinen sanoi auringon samalla pilkistäessä tummien pilvien takaa avioparien ylle ja ihmisten taputtaessa sekä hurratessa.

Huovisen alkusanojen jälkeen luettiin niin arkkipiispa emeritus Kari Mäkisen kuin nykyisen arkkipiispa Tapio Luoman välittämät terveiset ja siunaukset tilaisuuteen osallistuneille aviopareille.

”Olette löytäneet rinnallenne kumppanin, jonka kanssa haluatte elämänne jakaa. Onnittelen teitä tapahtumaan osallistuvia aviopareja ja toivotan teille Jumalan siunausta ja hänen hyvää johdatustaan”, arkkipiispa Luoman jättämässä viestissä luki.

Vielä ennen varsinaista yhteiskuvaa Huovinen lausui siunauksen, jonka jälkeen laulettiin Akselin ja Elinan häävalssi.

Tuomiokirkon portaille kuvattavien eteen oli asetettu sateenkaaren väreissä oleva ryijy. Useampi silmäpari seurasi sivusta, kun avioparit asettuivat tuomiokirkon portaiden ylätasanteelle. Moni innostui ottamaan myös itsekin kuvia ryhmään asettuneista aviopareista.

Kuvaan asettuneet avioparit tuntuivat olevan silminnähden iloisia ja samaan aikaan myös liikuttuneita. Osa yltyi tuulettamaan tilanteessa.

– Me ollaan naimisissa!

Lempeä demonstraatio kirkon suuntaan

Tapahtuman ideoivat ja toteuttivat kaksi pariskuntaa, Arja ja Maija Majuri sekä Outi ja Aino-Maija Elonheimo. Arja Majuri ja Aino-Maija Elonheimo ovat myös tapahtuman järjestelytyöryhmän jäseniä.

Ajatus Yhteinen hääkuva
2018 -tapahtumasta syntyi, kun pariskunnat tutustuivat yhteisen ystävänsä Kersti Juvan ja hänen puolisonsa Juliette Dayn juhlissa viime syksynä. Pariskunnat muistelivat kesällä 2017 pidettyjä häitään: toisilla kirkon portailla ja toisilla puistossa kirkon muurin ulkopuolella.

– Kerroimme, kuuntelimme ja itkimme. Sitten tuntui, että meidän täytyy tehdä jotain konkreettista, ja aloimme kehitellä jotain lempeää demonstraatiota kirkon suuntaan, Aino-Maija Elonheimo kertoo puhuen myös kanssajärjestäjien puolesta.

Kristillinen kirkkojen rajat ylittävä tukiryhmä Yhteys, joka puolustaa ja edistää seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumista erityisesti kirkkojen piirissä, tuli mukaan tukemaan toteutusta, ja Helsinki Pride otti tapahtuman ohjelmaansa.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunta antoi luvan portaiden sekä kryptan käyttöön, ja henkilökunta tarjosi järjestelyissä apuaan.

– Tietenkin tilaisuuden mahdollistavat myös kaikki kuvattavat parit, sekä meitä tukeneet ja vihkineet sateenkaaripapit. Talkootyöllä, pienin resurssein sekä lujalla uskolla ja innolla tämä on toteutettu.

Tuomiokirkko valikoitui tapahtuman paikaksi, sillä se on Helsinki Priden samoin kuin monen muunkin tapahtuman luonteva ja kaunis näyttämö.

– Portailla saa juhlallisia kuvia ja krypta on hyvä paikka kakkukahveille. Toki se on hengellisyydestä kiinnostuneelle sateenkaarikansalle tuttu ja rakas paikka, sillä Sateenkaarimessu järjestettiin pitkään tuomiokirkon kappelissa ennen kuin se siirtyi Kallion kirkkoon, Elonheimo sanoo.

Syy juuri yhteisen hääkuvan ottamiselle on ajatus sen juhlallisuudesta ja intiimiydestä. Tarkoituksena on samalla kiittää Suomen lainsäätäjiä tasa-arvoisesta avioliittolaista ja juhlia yhdessä avioliittoja.

– Pari tuhatta samaa sukupuolta olevien avioliittoa on solmittu tasa-arvoisen avioliiton tultua voimaan. Samalla rekisteröityjä parisuhteita on muutettu avioliitoiksi. Yhteinen hääkuva osoittaa, että meitä on paljon, ja että avioliitto on yhteinen asia kaikille. Me olemme jo päässeet kirkon portaille, mutta tahtoisimme päästä sisälle kirkkosaliin asti.

Tapahtumalla on myös paljon symbolista arvoa ja merkitystä, myös paikalle pääsemättömille.

– Kirkko empii yhä, saako vihkiä vai ei, ja missä saa vihkiä. Haluamme näyttää, että meitä on paljon, me olemme täällä jo, ja ettei kyse ole mistään kummajaisista tai ”niistä”, vaan kirkon omista jäsenistä, joille kirkko on monin tavoin tärkeä ja rakas. Me olemme jo naimisissa ja solmineet avioliittomme Jumalan kasvojen edessä ja seurakunnan läsnä ollessa.

Tapahtuman järjestäjät toivovat, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko seuraisikin pian virallisesti muiden pohjoismaisten kirkkojen linjaa ja päättäisi vihkiä kaikki parit.

– Aika monet sateenkaari-ihmiset ovat menettäneet toivonsa kirkon suhteen ja pettyneet sen muutoksen hitauteen. Haluamme näyttää, että toivoa on, ja että maailma muuttuu, kun sitä muutetaan. Niin myös kirkko.

Kuva: Virpi Talvitie / Kuvattavat avioparit yhteiskuvassa Yhteinen hääkuva 2018 -tapahtumassa.

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Nuori nainen hengellisillä kesäjuhlilla?
Seuraava artikkeli”Herra, ole minua lähellä, kun olen kaukana”

Ei näytettäviä viestejä