Helsingin tuomio­kapitulin pöydällä kanteluita piispan ja pappien kannan­otoista sateenkaariparien vihkimiseen

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli on käsitellyt kahta kantelua, jotka liittyvät kirkkoon ja samaa sukupuolta olevien avioliittoon. Toinen kanteluista koskee piispa Teemu Laajasaloa ja toinen pappeja, jotka ovat valmiita vihkimään sateenkaaripareja.

Piispa Laajasaloa arvostellaan hänen ilmoituksestaan elokuulta 2020. Laajasalo sanoi tuolloin, että piispainkokouksen selvityksessä hahmotellun sovintomallin mukaisesti samaa sukupuolta olevat parit voidaan vihkiä ja että näin on Helsingin hiippakunnassa jo toimittu.

Piispainkokous muotoili viime vuonna mahdollisia malleja, joiden mukaisesti vihkimisasiassa voitaisiin edetä. Mallissa numero kolme kirkko pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä ja vihkii tämän mukaisesti, mutta antaa mahdollisuuden kirkolliseen vihkimiseen myös samaa sukupuolta oleville pareille.

Kantelija totesi, että kyseessä ei ole kirkon virallisissa elimissä hyväksytty malli, vaan yksi mahdollisista malleista kirkolliskokouksen keskustelun pohjaksi. Kantelun mukaan Helsingin tuomiokapituli on toiminut kirkkolain vastaisesti. Laajasalon kantelija väittää syyllistyneen virka-asemansa väärinkäyttöön ja kirkkoa hajottavaan toimintaan. Piispa on kantelun mukaan syyllistynyt uskonrauhan rikkomiseen ja kiihottamiseen kansanryhmää eli ”kirkkolain mukaisesti Raamattuun uskovia kirkkonsa jäseniä” vastaan.

Tuomiokapituli toteaa, että kirkkolaki ei edellytä seuraamuksen määräämistä papille, joka on vihkinyt samaa sukupuolta olevan parin. Piispainkokous on lokakuussa 2020 ilmaissut, että seuraamusten määräämisessä on syytä harkita pidättyväisyyttä. Kapitulin mukaan piispa ei ole syyllistynyt virkavirheeseen eikä hänen toimintansa ole ollut ristiriidassa piispainkokouksen kannanottojen kanssa. Rikoslaissa säädettyjen tunnusmerkistöjen toteutumisen arviointi ei kuulu tuomiokapitulin toimivaltaan, kapituli totesi eikä katsonut kantelun antavan aihetta toimenpiteisiin.

Toinen kantelu koski pappeja, jotka kertovat verkkosivustolla olevansa valmiita vihkimään sateenkaaripareja. Kantelijan mukaan toiminta on kirkkolain ja kirkolliskokouksen päätöksen sekä pappislupauksen vastaista.

Tuomiokapituli toteaa, että kirkossa on eri näkemyksiä samaa sukupuolta olevien vihkimisestä avioliittoon. Kapituli viittaa perustuslakiin, jonka mukaiseen sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.

”Verkkosivustolla mielipiteensä ilmaisemisen voidaan katsoa kuuluvan sananvapauden piiriin”, tuomiokapituli toteaa.

Sen mukaan pelkkää ilmoitusta halukkuudesta toimittaa samaa sukupuolta olevan parin vihkiminen ei voida pitää sopimattomana käytöksenä tai virkavelvollisuuden vastaisena menettelynä.

Tämänkään kantelun ei katsottu antavan aihetta toimenpiteisiin.

Lue myös:

Piispa Teemu Laajasalo antaa hiippakuntansa papeille luvan vihkiä sateenkaaripareja ilman pelkoa rangaistuksista

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Helsingin tuomiokapitulin pöydällä kanteluita piispan ja pappien kannanotoista sateenkaariparien vihkimiseen

Edellinen artikkeliKirjailija Joel Haahtela kirjoitti tunnelmallisen joulu­novellin Kotimaan Jouluilo-digilehteen
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Tähti näyttää tietä uskon syvyydestä tai sen puutteesta riippumatta

Ei näytettäviä viestejä