Helsingin suurmoskeijalle vihreää valoa virkamiehiltä – poliittinen käsittely puuttuu

Helsingin kaupungin virkamiehet ehdottavat, että kaupunki varaa Sörnäisistä alueen moskeijalle ja monitoimikeskukselle jatkoselvittämistä ja arkkitehtikilpailua varten. Varauksen ehtona olisi, että muun muassa hankkeen rahoitukseen saadaan lisäselvityksiä vuoden 2019 loppuun mennessä.

Suurmoskeijahanke on etukäteen herättänyt voimakkaita mielipiteitä. Erityisesti sen Bahrainista tulevaa rahoitusta on pidetty ongelmallisena. Myöskään Suomen muslimiyhteisöt eivät ole hankkeesta yksimielisiä.

Oasis-nimellä kulkevan moskeija- ja monitoimikeskushankkeen tavoitteena on edistää muslimiyhteisöjen toimintaa osana suomalaista yhteiskuntaa, täydentää julkisen sektorin palveluita ja edistää uskonnollisten yhteisöjen ja kulttuurien välistä vuoropuhelua.

Rakentaminen edellyttää vielä asemakaavan muutosta, josta päättäisi Helsingin kaupunginvaltuusto. Tämänhetkisen arvion mukaan rakentaminen voitaisiin aloittaa aikaisintaan vuonna 2022.

Seuraavaksi asiaa alkaa käsitellä Helsingin kaupunkiympäristölautakunta ensi viikon tiistaina. Lopullisesti asian päättää aikanaan kaupunginhallitus.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on etukäteen ilmoittanut, että ei kannata suurmoskeijan rakentamista.

Suurmoskeijan taustalle ollaan perustamassa Oasis-säätiötä, jonka taustalla ovat Suomen muslimiliitto ry, Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry ja Suomen Musliminaiset ry.

Moskeijahankkeen taustatahojen tänään perjantaina pitämässä tiedotustilaisuudessa oli paikalla Bahrainin kuningashuoneen edustaja, šeikki Abdul Latif Mahmood Al-Mahmood. Helsingin Sanomien mukaan hän vakuutti hankkeen rahoituksen läpinäkyvyyttä.

”Tulemme avaamaan lahjoitusmahdollisuuden tälle moskeijalle Bahrainissa ja muissa Persianlahden maissa sillä ehdolla, että kukaan lahjoittaja ei yritä puuttua hankkeen hallinnointiin millään tavalla. Lahjoitusmahdollisuus on auki kaikille. Suomi-Bahrain-ystävyysseura avaa Bahrainissa lahjoitustilin, jota hallinnoi Bahrainin islamilainen yhdistys”, Mahmood Al-Mahmood sanoo Helsingin Sanomissa.

Bahrain on jo lahjoittanut hankkeen edistämiseen 400 000 euroa.

Kuva: Oasis-hankkeen tunnus vuodelta 2015.

Lue myös:

Mistä suurmoskeijahankkeessa oikein on kyse?

Edellinen artikkeliVapaakirkon lehti jatkaa ilman päätoimittajaa
Seuraava artikkeliDiakoniatyöntekijä: ”Haluaisin antaa kaikille lapsille turvallisen, murheettoman kodin”

Ei näytettäviä viestejä