Helsingin seura­kunnat lähettävät työn­tekijöitä ja vapaa­ehtoisia töihin kaupungin päivä­koteihin ja vanhusten­hoitoon

Kuva: Mari Teinilä

Helsingin seurakunnat luovuttavat helmikuussa työntekijöitä Helsingin kaupungille päiväkoteihin, leikkipuistoihin ja vanhustenhoitoon. Lähtijöitä haetaan seurakuntien omista työntekijöistä. Vanhustenhoitoon heitä etsitään myös vapaaehtoisista.

Syynä on koronaviruksen räjähdysmäisesti levinnyt omikronaalto, joka on kriisiyttänyt jo aiemmin vaikean työntekijätilanteen monilla kaupungin toimialoilla. Helsingin kaupunki onkin siirtänyt esimerkiksi päiväkoteihin apuvoimia myös omista työntekijöistään muun muassa kirjastoista.

Helsingin seurakuntayhtymän johtaja, Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki kertoo, että idea syntyi kaupungin ja seurakuntien yhteisissä keskusteluissa.

– Näissä keskusteluissa kävi ilmi, että kaupunki on tehnyt jo kaikkensa tilanteen hoitamiseksi. Syntyi ajatus, että voisimmeko me auttaa hetkellisesti varhaiskasvatuksessa ja senioritaloissa työskenteleviä hoitaja. Se oli yhteinen tilannearvio, että voisimme katsoa, mitä sitä tulee.

Helsingin sote-palveluiden itäisen palvelualueen johtaja Maritta Haavisto kertoo, että aloite tuli seurakunnilta.

– Juha Rintamäki lähestyi sotea ja kertoi, että heillä voisi olla lisäresurssia tilapäiselle avulle. Tartuimme siihen tietenkin heti. Nämä ihmiset, jotka ovat joko seurakunnan työssä tai vapaaehtoisina, ovat usein hyviä kohtaamaan vanhoja ihmisiä.

Yhtymäjohtaja Juha Rintamäki: Eiväthän organisaatioiden raja-aidat voi olla avun ehto

Varhaiskasvatuksen tehtäviin leikkipuistoihin ja päiväkoteihin siirtyy ensivaiheessa noin 20 seurakuntien työntekijää. Vanhustenhoitoon siirtyvien työntekijöiden määrä ei ole vielä tiedossa, sillä työntekijöiden ja vapaaehtoisten rekrytointi on yhä käynnissä.

Työntekijät siirtyvät kaupungille 2–4 viikon ajaksi joko puolipäiväisesti tai kokopäiväisesti. Vapaaehtoiset sitoutuvat tekemään vähintään neljä neljän tunnin vuoroa kahden viikon aikana.

Varhaiskasvatuksen tehtäviin etsitään seurakunnista ensisijaisesti alan koulutettuja ammattilaisia kuten lastenohjaajia. Päiväkotien lisäksi he voivat työskennellä leikkipuistoissa, joissa järjestetään avointa varhaiskasvatusta ja koululaisten iltapäiväkerhoja.

Vanhusten palvelutaloihin, seniorikeskuksiin ja muistisairaiden ryhmäkoteihin etsitään sekä työntekijöitä että vapaaehtoisia. Heidän tehtäviinsä kuuluu avustamista pyykki- ja ruokahuollossa.

Juha Rintamäen omasta Lauttasaaren seurakunnasta kaupungin töihin siirtyy kaikkiaan kahdeksan työntekijää. Rintamäki toteaa, että seurakuntien toiminta on kokoontumisrajoitusten takia osin tauolla, ja siksi kaikille siirtyville työntekijöille ei tarvita sijaisia.

Lauttasaaressa työtekijöitä siirtyy kaupungille kuitenkin myös seurakunnan omista iltapäiväkerhoista. Rintamäen mukaan toiminta turvataan sijaisjärjestelyin.

– Kannamme kirkkona yhdessä vastuuta huolehtimalla niistä ihmisistä, jotka tällä hetkellä apua eniten tarvitsevat. Jos se joskus vaatii, että järjestämme apua kaupungin toiminnoissa, niin totta kai me sen mielellämme teemme. Eiväthän organisaatioiden raja-aidat voi olla avun ehto. Ei tietysti ole niin, että seurakunnat auttaisivat vain niitä, jotka ovat mukana seurakuntien toiminnassa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.