Helena Korhonen on ensimmäinen nainen Suomen Helluntaikirkon johtajana – ”Liikkeen kohtalonkysymys on muutoksen hyväksyminen”

Suomen Helluntaikirkon uudeksi johtajaksi ja hallituksen puheenjohtajaksi on valittu Lappeenrannan helluntaiseurakunnan pastori Helena Korhonen, 64. Korhonen on ensimmäinen nainen kirkkokunnan johtajana.

– Etukäteen naiskysymys oli varmaan suurempi kynnys minulle kuin Helluntaikirkon hallitukselle, jonka jäsen olen ollut. Ajattelin, että joidenkin kentällä voi olla vaikea hyväksyä naista johtajana, Korhonen sanoo Kotimaalle.

Korhonen on toiminut pastorina kymmen vuotta. Sitä ennen hän työskenteli muun muassa yrityskonsulttina ja hallintopäällikkönä kristillisessä päihdetyöjärjestössä Kan ry:ssä.

Suomen helluntailiikkeen seurakunnissa on pastoreina runsaat parikymmentä naista. Myös muutamissa seurakuntien vanhimmistoissa on naisia.

– Kysymys naisten roolista päättävissä elimissä ja johtavissa asemissa tuntuu olevan vaikeampi niille ihmisille, jotka käyvät seurakunnissamme mutta eivät ole jäseniä. Monet heistä tulevat muista liikkeistä, Korhonen sanoo.

Lappeenrannan helluntaiseurakunnan vanhimmistossa naisia ei ole, mutta Korhosella on kokouksissa paitsi läsnäolo- myös äänioikeus.

– Olen kokenut arvostusta ja saanut tukea vanhimmistolta.

”Nuorilla uudenlaista innostusta”

Helena Korhonen näkee helluntaiherätyksen kehityksen nyt hieman myönteisemmässä valossa kuin vielä muutama vuosi sitten. Seurakuntien jäsenmäärä polki vuosikausia paikoillaan. Nyt nuorten parissa on Korhosen mielestä aistittavissa uudenlaista innostusta.

– Helluntailiikkeen kohtalonkysymys on muutoksen havaitseminen, hyväksyminen ja tukeminen. Jos nuoret perustavat jollekin paikakunnalle uuden seurakunnan, siitä tulee pakostakin erilainen kuin niistä seurakunnista, jotka perustettiin 1960- ja 70-luvuilla, jolloin liike kasvoi vauhdilla.

Korhosen mukaan vaarana on, että helluntaiherätyksen sisällä kasvaneiden nuorten seurakunnat eivät enää olisikaan osa helluntailiikettä.

Korhonen kertoo myös pohtineensa paljon kysymystä, joka on tullut häntä vastaan monta kertaa.

– Jos Jumala on olemassa ja jos hän on rakkaus, niin miksi se ei näy juuri missään. Jumala haluaa käyttää uskovia kristittyjä rakkautensa välikappaleena. Mutta jos kristityt eivät ole lähellä Kristusta, rakkaus ei näy eikä välity.

Helluntailiike muodostuu Suomessa sekä itsenäisistä yhdistyspohjaisista seurakunnista että Suomen Helluntaikirkkoon kuuluvista seurakunnista. Helluntaikirkko on rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta, jonka piirissä on noin kolmannes kaikista maamme noin 45 000 helluntailaisesta.

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKommentti: Lestadiolaisten hoitokokouksissa ja parannukseen painostavassa rukouksessa on kyse rajattomuudesta
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Ketkä tyhjentävät vaaliuurnan? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Ei näytettäviä viestejä