"Hautaus­maille tullaan eri tunnelmissa kuin kauppa­keskukseen" – Iisalmessa hautausmaa­vieraille tarjotaan keskustelu­apua

Iisalmen vanha hautausmaa. Kuva: Minna Heinonen

Papin läsnäolo keskustelua varten hautausmailla on ollut jo muutaman vuoden ajan työmuotona monissa seurakunnissa. Tänä kesänä esimerkiksi Iisalmessa pappi ja diakoniatyöntekijä ovat jalkautuneet hautausmaille kohtaamaan surevia.

– Vastaanotto on erittäin positiivinen. Ihmiset ovat olleet ilahtuneita siitä, että työntekijä on tullut juttelemaan, Iisalmen seurakunnan diakoniaviranhaltija Raija Autio sanoo.

Työntekijät ovat tavattavissa jo toista kesää hautausmailla, tosin vain keskiviikkoisin kello 14–16. He tarjoavat kuulevaa korvaa ja mahdollisuutta keskustella surusta ja menetyksestä.

Hautausmaalla kesäkuun alussa ja pyhäinpäivänä päivystäneen Iisalmen seurakuntapastorin Timo Dahlbackan mukaan ihmisillä voi olla vähän keskustelukumppaneita. Hautausmailla voidaan keskustella monenlaisista asioista.

– Surusta ja kaipauksesta on helpompi jutella hautausmaalla, koska sinne tullaan eri tunnelmissa kuin vaikkapa kauppakeskukseen. Välillä jutellaan ihan niitä näitä tai kalajuttuja ja välillä keskustelut ovat olleet hyvin syvällisiäkin. Tällaiselle toiminnalle on selvästi kysyntää, Dahlbacka kertoo seurakunnan tiedotteessa.

Raija Autio kertoo, että Iisalmella on kaksi hautausmaata, joilla keskiviikkoisin on molemmissa pappi ja diakoniatyöntekijä paikalla.

– Työparina on hyvä olla paikalla, vaikka kuljemmekin eri puolilla. Välillä voi vaihtaa kuulumisia ja viime kesänä piti hakea pappi avuksi, kun henkilö kyseli teologisia perusteita. He jatkoivat sitten keskustelua, Autio kertoo.

Mitä kahdessa iltapäivän tunnissa sitten ehtii, riittääkö se mihinkään?

– Se on ollut papeille hyvä ajankohta ja siinä ehtii monta kohtaamista. Voisi olla tietenkin pidempiäkin aikoja.

Viime vuonna Iisalmen hautausmailla päivystettiin myös pyhäinpäivänä. Näin tehdään myös ensi syksynä. Mennään sinne, missä ihmiset ovat.

– Hautausmaa on hyvä paikka seurakuntien työntekijöiden olla, hyvä ympäristö keskusteluille. Ihmiset ovat valmiiksi elämän ja kuoleman äärellä, Raija Autio sanoo.

Surevilta kysytään myös, millä tavalla seurakunta voisi olla avuksi. Tarvittaessa voidaan myös ohjata avun ja tuen piiriin.

Lue myös:

Hautausmaapapiksi palkattu Kai Sadinmaa: "Minulle tämä pesti on rukouksen aikaa" (2018)

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!